Studentski recepti: Napravite ukusnu slanu štrudlu sa kuhanom šunkom i šampinjonima

Vrlo jednostavan recept koji će oduševiti sve studente i njihove prijatelje.


Ilustracija: Envato
Ilustracija: Envato

Slana štrudla sa kuhanom šunkom i šampinjonima je odlično jelo koje možete pripremiti za porodicu ili prijatelje. Sastojci za punjenje čine zaista pobjedničku kombinaciju: slatkoća kuhane šunke savršeno se uklapa s intrigantnim okusom gljiva i finim okusom dimljenog sira, što ovo jelo čini još privlačnijim i ukusnijim.

Donosimo vam i recept koji nije komplikovan te je idealan za studente.

Sastojci:

  • 1 pakovanje lisnatog tijesta
  • 100 g kuhane šunke
  • 400 g šampinjona
  • 100 g dimljenog sira
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 češanj bijelog luka
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašičica mlijeka.

Postupak:

Lagano propržiti bijeli luk u tavi sa malo maslinovog ulja. Dodati isjeckane šampinjone i izdinstati ih, začiniti solju i biberom po ukusu.

U međuvremenu isjeći dimljeni sir na kriške. Kada su šampinjoni gotovi, ostaviti ih da se ohlade, prenosi ultra.ba.

Lisnato tijesto razvući u pravougaonik. Posložiti kriške kuhane šunke na lisnato tijesto, zatim dodati sloj dimljenog sira, prekriti šampinjonima i umotati u štrudlu, te pričvrstiti krajeve. Oštrim nožem napraviti proreze na površini štrudle i premazati je sa malo mlijeka. Po želji posuti susamom i lanenim sjemenom.

Peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 25 minuta, spuštajući temperaturu na 180 stepeni nakon prvih 15 minuta.

Kada je slana štrudla zlatno braon boje, izvaditi je iz rerne i poslužiti kad se ohladi.

Prijatno i uživaj!