Slana štrudla sa kuhanom šunkom i šampinjonima je odlično jelo koje možete pripremiti za porodicu ili prijatelje. Sastojci za punjenje čine zaista pobjedničku kombinaciju: slatkoća kuhane šunke savršeno se uklapa s intrigantnim okusom gljiva i finim okusom dimljenog sira, što ovo jelo čini još privlačnijim i ukusnijim.
Donosimo vam i recept koji nije komplikovan te je idealan za studente.
Sastojci:
- 1 pakovanje lisnatog tijesta
- 100 g kuhane šunke
- 400 g šampinjona
- 100 g dimljenog sira
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 češanj bijelog luka
- so i biber po ukusu
- 1 kašičica mlijeka.
Postupak:
Lagano propržiti bijeli luk u tavi sa malo maslinovog ulja. Dodati isjeckane šampinjone i izdinstati ih, začiniti solju i biberom po ukusu.
U međuvremenu isjeći dimljeni sir na kriške. Kada su šampinjoni gotovi, ostaviti ih da se ohlade, prenosi ultra.ba.
Lisnato tijesto razvući u pravougaonik. Posložiti kriške kuhane šunke na lisnato tijesto, zatim dodati sloj dimljenog sira, prekriti šampinjonima i umotati u štrudlu, te pričvrstiti krajeve. Oštrim nožem napraviti proreze na površini štrudle i premazati je sa malo mlijeka. Po želji posuti susamom i lanenim sjemenom.
Peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 25 minuta, spuštajući temperaturu na 180 stepeni nakon prvih 15 minuta.
Kada je slana štrudla zlatno braon boje, izvaditi je iz rerne i poslužiti kad se ohladi.
Prijatno i uživaj!