Studentski recepti: Napravite savršen kolač od čokolade i kokosa za samo 30 minuta

Ukusan desert koji je toliko jednostavan da ga mogu napraviti i totalni amateri, a priprema vam neće oduzeti mnogo vremena.
Za brze čupavce od kokosa ne treba vam vaga – samo čaša za jogurt od dva decilitra koja će poslužiti za mokre i suhe sastojke.
Egzotičnih sastojaka nema, a ko želi može se poigrati i umhesto kokosovog brašna koristiti mak ili mljeveni rogač, pa čak ubaciti i suho grožđe, na kockice isječene jabuke ili kruške, piše Hayat.
Sastojci za kolač od kokosa:
- 1/2 čaše kisele pavlake
- 1/2 čaše jogurta
- 1 čaša punomasnog mlijeka
- 1/3 čaše ulja
- 1 čaša narendanog kokosa
- 2 vanilin šećera
- 1/2 čaše šećera
- 2 čaše oštrog brašna
- 1 kašika pšeničnog griza
- 1 kašičica praška za pecivo
Glazura:
- 100 grama tamne čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
1. Šećer pomiješajte u malo mlijeka da se rastopi.
2. Posebno pomiješajte suhe i mokre sastojke pa ih nježno pomiješajte i prebacite u manju posudu za pečenje ili kalup za manje torte koju namastite i pospite brašnom da se tijesto ne lijepi.
3. Pecite oko 25-30 minuta na 180 °C i čačkalicom provjerite da li je kolač pečen. Ako je čista, bez mrvica testa, spreman je za vađenje iz rerne.
4. Kada je kolač pečen, izvadite ga i još vrućeg prelijte čokoladnom glazurom.
5. Čokoladnu glazuru napravite tako da kockice čokolade za kuhanje otopite na pari i pomiješajte sa uljem.
Nadamo se da ste uspjeli pripremiti ovaj ukusni desert. Prijatno!
Imaš li i ti svoje male kulinarske tajne i recepte za podijeliti sa kolegicama i kolegama? Prati studentske recepte na Facebooku i Instagramu i šalji nam svoje ukusne i kreativne recepte!
STUDOMAT.BA