Studentski recepti: Napravite lagano dansko pecivo sa sirom

Dansko pecivo je višeslojno slatko pecivo, koje su austrijski pekari donijeli u Dansku, gdje se rasprostranilo kao tradicionalni specijalitet.
Kao i ostala peciva porijeklom iz Beča, varijanta je lisnatog tijesta sa kvascem, koje kreira teksturu sa više slojeva. Dansko pecivo često se kombinuje sa voćnim ili prelivom od krem sira, a sada je popularno širom svijeta. Sjajno je vrijeme da uživaš u pripremi ove poslastice u toplini svog doma.
Sastojci:
- 1 jaje
- 1 žumance
- 225 grama krem sira
- 3 kašike šećera
- 1 kašika soka od limuna
- ½ kašičice ekstrakta vanilije
- 500 g smrznutog lisnatog tijesta
Postupak:
Zagrijati rernu na 200 stepeni. 2 pleha obložiti papirom za pečenje. Posebno umutiti 1 jaje. Umutiti žumanjce, krem sir, šećer, sok od limuna i vaniliju u srednjoj posudi.
Tijesto razvući na kvadrat i isjeći na kvadratiće. Smotati uglove i formirati oktagon. Staviti u svaki kvadrat po 2 kašike fila sa sirom. Premazati umućenim jajetom i posuti šećerom, prenosi foodnetwork.com.
Peći u rerni dok ne dobije zlatnu boju, oko 18 minuta.
Lagano ohladiti prije serviranja.
STUDOMAT.BA