Studentski recepti: Lisnate pogačice sa povrćem

Svježe, vazdušaste, ukusne i sočne, a veganske – ovako možemo opisati ove pogačice. Postoji mnogo načina za pripremu lisnatog tijesta, ali ovo je jedan od zanimljivijih, jer brokule nisu uobičajena namirnica koju svakodnevno možemo pronaći unutar gotovih lisnatih pogačica.


Puff pastry triangles
Ilustracija: STUDOMAT

Sastojci:

  • 400 g krompira
  • 200 g brokula
  • 3 crvena luka
  • 1 češanj bijelog luka
  • 1 grančica ruzmarina
  • 2 grančice timijana
  • 2 kašike susama
  • So i biber po ukusu
  • Bademovo mlijeko
  • 1 pakovanje lisnatog tijesta

Postupak:

Razdvojiti brokule na male dijelove. Oguliti krompir i isjeći ga na sitne kockice. Prokuhati krompir u posoljenoj vodi. Pred kraj, dodati brokule. Skuhano povrće procijediti i ostaviti sa strane, prenosi ultra.ba.

Isjeći bijeli luk i izdinstati ga na malo ulja, dodati so i biber. Zatim dodati usitnjen ruzmarin, timijan i bijeli luk. Na kraju dodati krompir i brokule, i promiješati.

Zagrijati rernu na 180 stepeni.

Lisnato tijesto isjeći na pravougaonike i filovati do pola. Preklopiti preostalim tijestom i pritisnuti krajeve prstima. Rubove utisnuti viljuškom. Nožem napraviti 2-3 male rupice na svakom pravougaoniku, kako bi se oslobađala toplota. Premazati bademovim mlijekom i posuti susamom. Peći u zagrijanoj rerni 16-18 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.

Uživaj u svojim pogačicama dok su još tople!