Sastojci
- 600 g tikvica
- 300 ml kokosovog mlijeka
- 3 krompira
- 3 češnja belog luka
- 10 g đumbira
- 1 glavica luka
- 10 stabljika peršuna
- 2 stabljike mente
- 4 kašike biljnog ulja
- 2 kašike karija u prahu
- ½ kašičice mljevenog kumina
- 600 ml temeljca od povrća
- so i biber
- sok od limete
- kari u prahu
- neslađene pahuljice kokosa (za posluživanje)
- pahuljice od čilija (za posluživanje)
- menta (za posluživanje)
Postupak
Oguliti i narezati krompir. Sitno nasjeckati bijeli luk, đumbir, luk, peršun i mentu. Isjeckati tikvice na kockice.
U loncu na srednje jakoj vatri zagrijati ulje. Češnjak, đumbir i luk pirjati do zlatne boje. Dodati tikvice i krompir, začiniti karijem, kuminom, soli i biberom i kratko prokuhati. Usuti povrtni temeljac i ostaviti da krčka oko 25 min, dok krompir i tikvice ne omekšaju, piše ultra.ba.
Kada povrće omekša, skloniti lonac sa vatre i dodati kokosovo mlijeko, nasjeckani peršun i mentu. Izmiksati supu u kremu i začiniti solju, biberom, sokom limete i sa malo više kari praha po želji. Prije posluživanja dodati pahuljice kokosa i čilija, i svježu mentu.
Uživaj!