Studentski recepti: Kremasta supa od tikvica

Bilo da je ljeto ili zima, kremasta supa je uvijek dobrodošla. Trebat će ti tikvice, curry i kokosovo mlijeko za ovo nevjerovatno ukusno jelo.


Pumpkin soup, pumpkin seeds on wooden table
Ilustracija: Envato

Sastojci

  • 600 g tikvica
  • 300 ml kokosovog mlijeka
  • 3 krompira
  • 3 češnja belog luka
  • 10 g đumbira
  • 1 glavica luka
  • 10 stabljika peršuna
  • 2 stabljike mente
  • 4 kašike biljnog ulja
  • 2 kašike karija u prahu
  • ½ kašičice mljevenog kumina
  • 600 ml temeljca od povrća
  • so i biber
  • sok od limete
  • kari u prahu
  • neslađene pahuljice kokosa (za posluživanje)
  • pahuljice od čilija (za posluživanje)
  • menta (za posluživanje)

Postupak

Oguliti i narezati krompir. Sitno nasjeckati bijeli luk, đumbir, luk, peršun i mentu. Isjeckati tikvice na kockice.

U loncu na srednje jakoj vatri zagrijati ulje. Češnjak, đumbir i luk pirjati do zlatne boje. Dodati tikvice i krompir, začiniti karijem, kuminom, soli i biberom i kratko prokuhati. Usuti povrtni temeljac i ostaviti da krčka oko 25 min, dok krompir i tikvice ne omekšaju, piše ultra.ba.

Kada povrće omekša, skloniti lonac sa vatre i dodati kokosovo mlijeko, nasjeckani peršun i mentu. Izmiksati supu u kremu i začiniti solju, biberom, sokom limete i sa malo više kari praha po želji. Prije posluživanja dodati pahuljice kokosa i čilija, i svježu mentu.

Uživaj!