Studentski recepti: Bez miksera i pečenja napravite fantastični ledolino kolač

Danas vam donosimo recept za kolač koji je apsolutno po studentskoj mjeri. Zašto?


kolac ledolino recept

Upravo zato što za pripremu ovog kolača nije potrebno imati mikser, niti pećnicu, a ne treba ni mnogo utrošenog truda i vremena da bi se pripremio, a ukus mu je fantastičan.

Sastojci:

  • 500 ml mlijeka
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 12 kašika gustina (cca 110g)
  • 1 vanilin šećer
  • 10 dag čokolade za kuhanje
  • 10 dag bijele čokolade
  • 4 kašike šećera
  • kutija piškota ili manje pakiranje petit keksa u varijanti za tortu ili kolač

ledolino

Priprema

Pomiješati mlijeko i vrhnje za šlag pa od te količine oduzeti oko 2 dl i pomiješati sa gustinom i šećerom.

Ostatak tekućine staviti da se kuha pa kad zavrije ukuhati razmućeni gustin. Krema se relativno brzo zgusne te ju nije potrebno dugo kuhati, cca. 2-3 min.

Kuhanu kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dio umiješati natrganu čokoladu i miješati energično da se čokolada otopi, a u drugi dio dodati bijelu čokoladu pa također dobro promiješati.

Na dno kalupa za torte složiti piškote umočene u mlijeko ili petit kekse pa odmah premazati prvo tamnom, a potom i bijelom kremom. Možete ako želite stavljati naizmjence pa ćete dobiti mramorni efekt.

Ostaviti kolač u frižider da se dobro ohladi, a nakon toga ćete uživati u svakom zalogaju, prenosi Coolinarika.

Imaš li i ti svoje male kulinarske tajne i recepte za podijeliti sa kolegicama i kolegama? Prati studentske recepte na Facebooku i Instagramu i šalji nam svoje ukusne i kreativne recepte!