Studentski poslovi: Šest poslova koje student može raditi od kuće

Pročitajte par ideja za studentske poslove koje možete obavljati kod kuće.


Foto: Envato
Foto: Envato

Rad od kuće doživio je veliku ekspanziju protekle dvije godine, usljed pandemije virusa COVID-19 su mnoge kompanije, posebno za vreme karantina, bile primorane da na određeno vreme smanje ili prekinu rad iz kancelarije.

Kako su mnogi uvidjeli prednosti u ovakvom načinu rada – fleksibilno radno vrijeme, više kvalitetnog vremena provedenog sa porodicom, bolja organizacija rada itd, sve više ljudi se opredjeljuje da radi od kuće puno radno vreme.

Dobra vijest je da su i kompanije uvidjele navedene prednosti remote rada, tako da je ponuda poslova nikad raznovrsnija.

Podijelili smo sa vama neke od najboljih poslova koji se mogu obavljati od kuće. Za pojedine vam nije potrebno nikakvo dodatno znanje, dok neki iziskuju dodatna usvršavanja.

1. Dizajner

Pored grafičkih dizajnera, koji se bave osmišljavanjem i izradom dizajna za različite medije – ilustracije, brošure, logotipe, banere itd. Sve traženiji su i web dizajneri koji se bave pripremom dizajn planova i struktura veb sajtova i dizajniranjem izgleda veb stranica.

Ukoliko želite da se bavite ovim kreativnim poslom, a nemate potrebne vještine, brojni su tutorijali i obuke za ovo zanimanje, uz pomoć kojih za par mjeseci možete postati kvalifikovani za rad.

2. Tehnička podrška

Operateri u call centrima takođe ne moraju raditi isključivo u kancelarijama, a ukoliko ste komunikativni, ovaj posao može biti dobar izbor. Sam rad ne mora zahtijevati da pričate cijeli dan, već se komunikacija može obavljati i putem e-maila. Često vam nisu potrebne nikakve tehničke vještine, a ukoliko jesu, same kompanije nude obuke i treninge za zaposlene.

3. Marketing menadžer

Digitalni marketing otvorio je vrata mnogim poslovima koji se mogu raditi i od kuće – marketing na društvenim mrežama, email marketing, SEO, Google Ads, za koje možete steći znanja kroz obuke i kurseve za digitalni marketing. Uz to, ukoliko imate dara za pisanjem, možete se baviti pisanjem blog tekstova, PR tekstova, osmišljavanjem marketing kampanja itd.

4. Online predavač stranih jezika

Ovi poslovi postali su zastupljeniji kod nas prethodnih godina, a mogu se raditi i kao dodatni posao, jer sami birate koliko časova želite da držite. Najčešći poslovi odnose se na predavanje engleskog jezika, a za posao potrebno je da poznajete jezik na C1 ili B2 nivou, ili da posedujete TEFL sertifikat, piše portal Studenti.alo.rs.

5. Prevodilac

Slično kao i za posao predavača stranog jezika, i za ovaj posao potrebno je da dobro poznajete jezik, a pored engleskog, traženi jezici su i nemački, kineski, turski itd.

6. Programer

Posao programera želja je mnogih, zbog svih pogodnosti koje nudi, a same pozicije su raznovrsne: razvoj veb sajtova, izrada mobilnih aplikacija i različitih softvera, testiranje softvera itd. Ukoliko niste završili tehnički fakultet, u ponudi su škole programiranja, kursevi i intenzivni bootcamp-ovi na kojima možete za 6 – 12 meseci steći znanja za početak ove dobro plaćene karijere. Često IT kompanije imaju svoj program za obuku, tako da se uvijek možete tu prijaviti.