Studentski džepovi su šuplji, a troškovi sve veći: Prosječna plata pokriva tek 44% potrošačke korpe

Najviše novca odlazi na prehranu, stanovanje i komunalne usluge.


stressed business woman running out money stock market down
Ilustracija: STUDOMAT

Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom iznosi 44,54 posto, a minimalnom plaćom 21,53 posto.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za juni 2023. iznosi 2768,40 KM.

Iz Sindikata navode kako je prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za april 2023. iznosila 1233 KM (posljednji podatak objavljen u Federalnom zavodu za statistiku), dok minimalna plaća, prema odluci Vlade FBiH, iznosi 596 KM.

Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom iznosi 44,54 posto, a minimalnom plaćom 21,53 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dvoje djece, od kojih jedno pohađa srednju, a drugo osnovnu školu.

Samu potrošačku korpu čine: prehrana s 43,51 posto, stanovanje i komunalne usluge s 14,18 posto, higijena i održavanje zdravlja s 9,15 posto, obrazovanje i kultura s 10,11 posto, odjeća i obuća s 10,84 posto, prijevoz s 4,99 posto te održavanje domaćinstva sa 7,22 posto.

Studentski džepovi su šuplji, a troškovi sve veći

Studentima je izuzetno teško nositi se s finansijskim teretom tokom svog studiranja. Visoke školarine, troškovi smještaja, knjiga, materijala, ishrane i ostali životni troškovi često prevazilaze njihove finansijske mogućnosti.

Mnogi studenti moraju raditi pored studija kako bi finansijski podržali sebe, što dodatno stvara pritisak i stres. Nije rijedak slučaj da studenti moraju žrtvovati kvalitet svog života ili se oslanjati na studentske kredite kako bi pokrili sve te troškove. Nedostatak adekvatne finansijske podrške može negativno uticati na njihovu sposobnost da se fokusiraju na akademske obaveze i postignu uspjeh. Stoga, neophodno je pružiti veću podršku i olakšice studentima kako bi se lakše nosili sa svim tim troškovima i smanjili stres koji doživljavaju tokom studiranja.