Odlaze nakon završetka fakulteta: Nedostatak ljekara sve veći problem

"Problem odlaska ljekara je neorganizovan zdravstveni sistem. To je glavni problem, a drugi je plata."


medical students are hallway talking
Ilustracija: STUDOMAT

Među 1.150 ljekara, koliko ih je u posljednjih 10 godina otišlo iz Hrvatske, najveći je broj specijalista i mladih ljekara koji se preko granice upute odmah nakon završetka fakulteta.

U zdravstvenom sistemu najviše nedostaje ljekara porodične medicine, ali i ginekologa i pedijatara, prenosi Hrvatska radio televizija.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Prema digitalnom atlasu Hrvatske ljekarske komore 850 ljekara prikupilo je potpunu dokumentaciju za odlazak iz Hrvatske prosječne starosti oko 47 godina, što je u medicinskom svijetu najpotentnije vrijeme, rekla je Marija Rogoznica iz Hrvatske ljekaraske komore.

Prema njenim riječima, nedavno povećanje plata vraća nadu, iako novac nije primarni razlog nezadovoljstva.

– Problem odlaska ljekara je neorganizovan zdravstveni sistem. To je glavni problem, a drugi je plata, rekla je Rogoznica.

Prema podacima Agencije za nauku i visoko obrazovanje, u top 5 fakulteta koje su prošle godine upisivali učenici s najboljim ocjenama, dva su medicinska – osječki i zagrebački.

– Iako je broj maturanata značajno manji zadnjih godina, interesovanje za studiranje medicine nije se smanjilo ni na hrvatskim studijama, ni na studijama medicine na engleskom jeziku. Štaviše, na studije na engleskom pritisak je sve veći, rekla je Jasna Lovrić, predsjednica Uprave za upis, Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku Ivica Mihaljević tvrdi da se godišnje za taj fakultet prijavi 800 studenata, a prima se 70 kandidata.

– Imali smo 60 upisnih mjesta, sada već niz godina imamo 70. Naravno kada slušamo kakav je nedostatak ljekara u Hrvatskoj, vjerovatno će ta kvota, po mom mišljenju morati da se poveća, rekao je Mihaljević.