Studentske radionice u sklopu CMBEBiH2015

Preostalo je još nešto više od mjesec dana do održavanja “Prve Konferencije za medicinski i biološki inžinjering u BiH”, koju organizuje Društvo za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini (DMBIUBIH).


CMBEBIH2015 cover

Preostalo je još nešto više od mjesec dana do održavanja “Prve Konferencije za medicinski i biološki inžinjering u BiH”, koju organizuje Društvo za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini (DMBIUBIH).

Ovaj međunarodni događaj neočekivano poprima sve šire razmjere, što potvrđuje i podatak da je na adresu Organizatora pristigao veliki broj sažetaka za radove, koji su pregledani od strane Naučnog odbora. Nakon pregleda radova od strane recenzenata ocjenjeno je da će nešto više od stotinu radova biti oralno prezentovano ili prikazano u obliku postera.

U sklopu konferencije, pored pozvanih plenarnih predavanja i oralnih prezentacija aktivnih učesnika, Organizatori najavljuju i specijalan studentski program, u vidu studentskih radionica. Studentski program CMBEBIH će početi također u petak, 13. marta 2015. godine, u popodnevnim satima.

Cilj studentskog programa je da se obezbijedi prostor za studente završnih godina tehničkih, medicinskih, farmaceutskih, mašinskih, bioloških, hemijskih i zdravstvenih studija koji se bave istraživanjem iz oblasti medicinskog i biološkog inžinjeringa da prezentuju svoje ciljeve i rezultate.

Radionica također pruža jedinstvenu priliku za studente da prošire mrežu poznanstava kroz upoznavanje drugih mladih istraživača kao i iskusnijih stručnjaka/naučnika, da dobiju konstruktivne povratne informacije, usmjerenja i savjetovanja o prezentovanim radovima, te da se upoznaju s najnovijim istraživanjima koja se provode u zajednici.

Teme radionice nisu bile definisane u užem smislu s ciljem da se obuhvate svi aspekti medicinskog i biološkog inžinjeringa, tako da studenti imaju mogućnost izbora učešća između 9 navedenih tema radionica:

  1. “Novel biomedical engineering applications for the teaching of various STEM subjects” – Warwick University United Kingdom
  2. “Testing the Safety of Automated External Defibrilators” – Faculty of Technical Sciences, University of Novi Sad, Serbia
  3. “ZigBee wireless communication protocol and comparison with affined standards commonly used in body sensor networks” – Faculty of Technical Sciences, University of Novi Sad, Serbia
  4. “ERP signal measurement and processing” – Faculty of Technical Sciences, University of Novi Sad, Serbia
  5. “Designing smart drugs” – Faculty of Electrical Engineering and Faculty of Pharmacy, University of Sarajevo
  6. “Software differentiation of occurrence of acute myocardial infarction and display of its localization” – Faculty of Electrical Engineering and Faculty of Medicine, University of Sarajevo
  7. “The system for monitoring patients in physical therapy” – Faculty of Electrical Engineering and Faculty of Medicine, University of Sarajevo
  8. “Illustrating Genetic Variation through DNA Analysis” – International Burch University Sarajevo
  9. “Evaluation of repetitive physical exercise using inertial and magnetic sensors” – Faculty of Electrical Engineering and Computing Zagreb, University of Zagreb

Studentske radionice će se održati na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, koji je jedan od partnera Konferencije. Organizatori su se pobrinuli da svi prijavljeni studenti imaju obezbijeđen prijevoz sa Internacionalnog Burch Univerziteta do Medicinskog fakulteta. Studenti koji su uplatili kotizaciju za učešće na Konferenciji imaju mogućnost slobodnog izbora na kojoj od navedenih radionica žele učestvovati.

Važno je napomenuti da rana registracija za Konferenciju još uvijek traje, otvorena je do 05. marta, pa se ovim putem još jednom pozivaju svi zainteresovane da se registruju preko online registracijske forme i na taj način osiguraju svoje učešće na Prvoj Konferenciji za medicinski i biološki inžinjering u BiH.

Više detalja i novosti možete naći na oficijelnoj web-stranici Konferencije: www.cmbebih2015.dmbiubih.org.

(STUDOMAT.ba)