Studentske muke: Nije dovoljno zasukati rukave i nanizati desetke, cijene se i “meke vještine”

Završen fakultet odavno ne garantuje zaposlenje.


indeks
Foto: Facebook

Uz diplomu se sve češće očekuju i dodatna vannastavna iskustva. Na tržištu rada bolje prolaze studenti tehničkih fakulteta, a posebno se cijene oni koji su razvili takozvane “meke vještine” – komunikaciju, kontakte, timski duh.

Pravila igre na tržištu rada su se promijenila. Nije dovoljno “zasukati rukave” i nanizati desetke, jer se traži iskustvo, prilagodljivost i spremnost da se nove vještine stiču i poslije diplomiranja. Najbolje je posao tražiti već na završnim godinama studija.

Na pet fakulteta Univerziteta u Beogradu studenti su kroz ciklus diskusija “Završavam fakultet-šta dalje?” mogli da čuju iskustva onih koji su brzo i uspješno prešli put od amfiteatra do radnog mjesta.

 – Ono što njih najviše zanima je, na primjerm kako izgleda jedan radni dan na određenoj poziciji ili šta je njima potrebno pored znanja sa fakulteta da steknu tokom vannastavnih aktivnosti od vještina, znanja, licenci kako bi se što bolje plasirali na tržištu rada, kaže Milena Rajčević iz Centra za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu, piše RTS.

Nije strašno, a ni rijetko, da nakon prakse karijera krene u drugom smjeru.

 – Dok smo još mladi, dok smo na studijama lako je i promijeniti posao ukoliko vam se to ne sviđa ili promijeniti poziv koji je van okvira vašeg fakulteta, kao što sam ja to uradila s obzirom da sam završila međunarodne studije, a radim marketing, rekla je Teodora Adamović, marketing stručnjak.

Fakulteti su prepoznali značaj saradnje sa privredom i studentima nude sve više prakse.

Praksu, volontiranje, angažovanje u studentskim organizacijama – treba upisati u CV. On je odavno lična karta u svijetu biznisa, ali to postaju i određene digitalne platforme, poput LinkedIna.