Studentska pjesmica: “16 kafa dnevno popijem, stolicu da zagrijem”

"Zbog diplome baš se trudim, od knjige ću da poludim."


knjige su najbolji lijek za nesanicu

Studenti obično padnu u “depresiju” kada ih pritisnu ispitni rokovi. Naročito ako nisu krenuli učiti na vrijeme, a realno je mali broj onih koji redovno uče.

Stres oko ispitnih rokova ne možete u potpunosti ukloniti, ali možete naučiti kako ga kontrolisati. Šta je najvažnije što trebate napraviti? Odmah prestati odgađati učenje. Odgađanjem obaveze ne nestaju, samo se gomilaju.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Napravite dobar plan

Učite na vrijeme. Nabavite svu potrebnu literaturu s primjerima ispita i pitanja na usmenom kako biste znali šta vas čeka. Prođite detaljno sve materijale, bilježite nejasnoće i raščistite sve na konsultacijama. Saznajte koliko iz pojedinih predmeta ima literature i napravite raspored učenja iz dana u dan.

Napravite podjelu. Gradivo razdijelite, na primjer, na dvadeset segmenata te svaki obradite na jednostavan način. Bilješke, pet kratkih rečenica i slike. Napravite sistem koji vam olakšava pamćenje i ponavljajte sve dok ne krenete odgovarati na pitanja bez gledanja u bilješke.

Pronađite na internetu tematiku ispita obrađenu na zanimljiv način. Bio to blog, video ili nešto treće. Proučite i uzmite si dovoljno vremena za upijanje informacija. Par dana prije ispita udaljite od sebe sve ometajuće faktore. TV serije i filmove, Facebook, izlaske.

Stres može biti i koristan

Prije ispitnih rokova, normalno je da ste pod stresom. Određena doza stresa zapravo vam može biti i od koristi, više ćete se fokusirati na ostvarenje cilja, dakle uspješno polaganje ispita.

Ipak, sve počnite planirati na vrijeme. Mnoge ankete napravljene među uspješnim studentima pokazale su da većina njih uči u uvijek isto vrijeme. Oni tvrde da je bitno ne samo planirati odlaske na predavanja i ispite, već i vrijeme učenja. Na ovaj način postajete mentalno i emocionalno spremniji za svaki ispit.

Ako niste dobro isplanirali svoje obaveze i mislite da ništa ne stižete, u nastavku poslušajte studentsku pjesmicu koja će vas oraspoložiti i podsjetiti da niste sami u tim teškim trenucima.

@marko.scepanovic

Taguj studenta 😂 #studenti #fakultet #ucenje #ispiti #vucevucebubolenja #parodija #smesno #humor #balkan #fyp

♬ original sound – Marko Šćepanović