Kako se zaposliti kada u svakom oglasu traže radno iskustvo, a vi tek završili školu ili još studirate?

Pravilo u razvijenim zemljama je već ustaljeno i sasvim je normalno da se stažira tokom studiranja ili pri kraju studiranja ali kod nas je taj trend tek došao zahvaljujući IT industriji. Ona je „probila led“ pronalazeći kadrove na završnim godinama studiranja na fakultetima. IT kompanije su i dalje predvodnici ovog talasa i sada već traže kadrove koji su na trećoj godini studiranja ili čak ulažu na razne načine u opremanje prostorija i osavremenjavanje sredstava za rad na pomenutim naučnim ustanovama.

Prateći taj trend kompanije su počele da promovišu prakse i za studente koji dolaze iz drugih sfera obrazovanja, pa se tako traže studenti na završnim godinama mašinskog, elektrotehničkog, ekonomskog fakulteta, piše najstudent.com.

Sada ostaje pitanje samo, da li završiti studije prvo ili paralelno sticati i radno iskustvo?

Poslodavcima je radno iskustvo u vrhu prioriteta i da sa razlogom postoji ona šala među tražiocima posla „25 godina starosti i 10 godina iskustva, pa kako?“. Naravno da niko ne očekuje da ste supermen i da znate sve sa 25 godina ali svakako ćete biti cijenjeni kandidat ako ste kao student završne godine obavili bar jednu ako ne i više radnih praksi u nekoj renomiranoj firmi, to znači da ste stekli osnovne okvire poslovne kulture i prije svega pokazali inicijativu. Takvi ljudi su pored toga što su željni dokazivanja jer su nedavno izašli iz klupa, pogodni i za brže uvođenje u posao jer su se već susreli sa MS Officom na poslovnom nivou, SAPom, radom u timu, značajem rokova ali i neizostavnim sastojkom svakog posla a to je pritisak.

Da li prvo završiti školu ili paralelno raditi

Studenti koji su bili na završnim godinama i kojima je bio nuđen posao, većina je savjetovala da prvo uvijek završe školovanje a posao da sačeka. Posla će uvijek biti a fakultete je sve teže završiti kako mu se vrijeme prolongira jer se prioriteti promijene i energija da se izgura jedno i drugo je nedovoljna, čast pojedincima.

Tako i danas, praksa koja je osmišljena posebno za studente DA, ali sam rad od punog radnog vremena sa svim ciljevima i rokovima u posljednjoj godini fakulteta sa 3 ili 4 ispita do kraja nije jednostavna avantura. Svakako je preporučljivo samo onim ljudima sa viškom energije. Za sve ostale je bolje da završe jednu stranicu života prije nego li se pređe na iduću.

Postoje dobri primjeri gdje su prakse u kompanijama osmišljene do detalja i prilagođene studentima različitih profila, i u kojima je jasno komunicirano šta sve i kada možete da očekujete.