Studentice pomažu maturantima u odluci koji fakultet odabrati.

Čak i ako maturanti znaju koji bi fakultet htjeli upisati, uvijek je dobro saznati čim više informacija o samom fakultetu, predavanjima, profesorima, a najbolji način zasigurno je kroz iskustvo onih koji su to prošli.

Ivana i Ivona htjele su pomoći svim nesretnim maturantima koji možda nemaju dovoljno informacija o fakultetima, studijima i slično, kako bi sve imali na jednom mjestu – pa su pokrenule podcast.

 – Nas dvije smo se još u srednjoj jako sprijateljile te smo u 3. i 4. razredu srednje škole počele zajedno raditi na projektima kao što je osnivanje glazbenog sastava koji je nastupao na raznim događajima vezanim uz školu. Kroz to se javila želja i za daljnjom suradnjom između nas dvije, započinju nam pričati Ivana i Ivona, osnivačice “In medias Res” podcasta, piše MojFaks.

Maturantima pomažu u odluci koji fakultet odabrati

Kako nam kažu simpatične studentice, društvene mreže su im uvelike pomogle nakon izbijanja panemije koronavirusa jer su upisale različite fakultete, u različitim gradovima i državama.

 – Iako nas je studiranje fizički razdvojilo, naročito u vrijeme korone, nastojale smo i dalje održati kontakt putem društvenih mreža. Tokom tih dugih razgovora odlučile smo se za još jedan projekt koji je rezultirao ovim podcastom, a nakon toga se javio i serijal ‘Što studirati’. Potaknuti brojnim dilemama poznanika koji se trenutno pripremaju za maturu i odlučuju koji će fakultet upisati odlučile smo pokrenuti serijal koji će olakšati maturantima i budućim studentima odabir fakulteta, približiti im moguće izbore studiranja u Hrvatskoj i to iz prve ruke studenata koji studiraju na određenim fakultetima, pojašnjavaju ideju iza ovog projekta.

Ivona je završila preddiplomski u Engleskoj na Akademiji savremene muzike (Academy of Contemporary Music) smjer klavijature, te trenutno još uvijek razmišlja o diplomskom studiju, a Ivana studira na Pravnom fakultetu u Osijeku i četvrta je godina integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija.

Ivana i Ivona trude se u svoje epizode ukomponirati što je moguće više sugovornika i njihovih informacija o određenim fakultetima kako bi ispunile želje svojih slušatelja.

 – ‘In medias res’ u prijevodu znači “U središtu radnje”, te nas dvije kroz podcast dajemo savjete i informacije o problemima koje trenutno proživljavamo ili smo se tek nedavno susrele s njima. Nas dvije smo same u središtu tog zbivanja te smo zato odabrale taj naziv, kažu studentice za kraj.

Osim toga, pozivaju sve studente koji su zainteresirani podijeliti svoja iskustva i predstaviti svoje fakultete, mogu im se javiti na njihov e-mail podcast.inmediasres@gmail.com.

 – Jako puno nam se ljudi javilo da im naš serijal mnogo pomaže, a također je bio i odaziv trenutnih studenata koji žele sudjelovati i predstaviti svoj fakultet i smjer kako bi pomogli maturantima. Naravno bilo je par osoba koje su nam se javile sa željama o tome možemo li napraviti epizodu o određenom fakultetu koji ih zanima što je nama jako dobra smjernica za planiranje i izradu sljedećih epizoda. Za sada nam najviše pregleda nose epizode Medicinskog i Pravnog fakulteta u Osijeku, otkrivaju studentice.

Cilj im je ponuditi prijateljski savjet

 – Sam podcast smo pokrenule kako bi smo se dotakle tema iz svakodnevice koje se mladima čine kao ‘first world problems’. Sve od onoga što pričaju sa prijateljima na kafi kao i ono što nervozno pretražuju kada se nemaju kome obratiti. Cilj nam je dati prijateljski savjet, usmjerenje ili dodatne informacije o prijateljstvu, vezama, obrazovanju, i ostalim problemima, pojašnjavaju detaljnije.

 – ‘In medias res’ u prijevodu znači “U središtu radnje”, te nas dvije kroz podcast dajemo savjete i informacije o problemima koje trenutno proživljavamo ili smo se tek nedavno susrele s njima. Nas dvije smo same u središtu tog zbivanja te smo zato odabrale taj naziv, kažu studentice za kraj.

Osim toga, pozivaju sve studente koji su zainteresirani podijeliti svoja iskustva i predstaviti svoje fakultete, mogu im se javiti na njihov e-mail podcast.inmediasres@gmail.com.