Studentice iz BiH osmislile novi pristup pacijentima: UNDP prepoznao njihov rad

"Malo je reći koliko smo ponosne što smo mi izabrane od stručnog žirija na ovakvom takmičenju."


nejla amila
Foto: Oslobodjenje

Mladi u BiH su prepuni ideja, samo im često nedostaje podrška, mentorstvo kako bi tu ideju realizovali i kreirali sebi posao, a ne čekali na njega. To je bio i motiv Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology da pokrene SSST Innovation Lab prošle godine i na taj način pruži podršku mladim ljudima da kreiraju vlastite biznise visoke tehnološke vrijednosti.

Zdravstvo

Nije dugo trebalo da iz ove laboratorije izađu prve ideje koje će dovesti i do prvih biznisa.

Naime, dvije mlade djevojke iz SSST Innovation Laba su jedine iz Bosne i Hercegovine odabrane da sa svojom COR idejom učestvuju u globalnom UNDP programu za razvoj inovacija. Riječ je o Nejli Pljakić i Amini Balićevac. Sa njima je ekipa portala Oslobodjenje.ba razgovarala o njihovim idejama, o ženama u poduzetništvu i o globalnom UNDP programu za razvoj inovacija.

– Naš startup COR – don’t skip it predstavlja sami početak preciznog praćenja stanja pacijenata, te spajanje medicinskih nauka i tehnologije, a sve u cilju poboljšanja ishoda pacijenata. Aplikacija sadrži: COR med, COR graph i COR magazine. Kao studentice farmacije, COR medu pridajemo veliku važnost. Njegova funkcija je olakšavanje uzimanja terapija, kako se koji lijek uzima, koliko ga je potrebno uzeti, kada i kako se pacijent osjeća nakon konzumiranja terapije. Ono na šta smo iznimno ponosne jeste da u slučaju korištenja nekoliko lijekova čiji se efekti podudaraju ili mogu dovesti do neželjenih efekata ili minimalizacije efikasnosti, aplikacija obavijesti korisnika da se treba posavjetovati sa farmaceutom ili ljekarom iz navedenih razloga. S obzirom na to da uz aplikaciju nudimo i specijalno modifikovan uređaj za mjerenje pritiska, kreirali smo COR graph. Kao šlag na kraju, kreiran je COR magazine koji sadrži naučno potvrđene informacije i savjete o vođenju zdravog stila života, pojasnile su Amina i Nejla detalje svog startupa.

lab
Foto: Oslobodjenje

Kada je u pitanju sama ideja, odnosno šta ih je na to ponukalo, kažu da je pandemija koronavirusa pokazala kako zdravstveni sistemi širom svijeta nisu spremni za nepredvidive događaje.

– Stoga je naša ideja bila kreirati lako dostupnu aplikaciju i uređaj za praćenje zdravlja. Također, veliki broj oboljelih od srčanih bolesti i smrti uzrokovane ovim bolestima su nas podstakli da upravo toj grani zdravstva pružimo više pažnje, dodale su one, te istakle da su sa projektom počele prošle godine.

Kada se radi o startupima, jako je bitno znati od čega početi, dobiti prave mentore koji će nam pomoći u svakom koraku i upravo tu je nastupio Innovation Lab.

– Pored prostora koji dobijamo za rad, dobile smo i mentore bez kojih ne bismo mogle nastaviti naš projekat. Vizija SSST Innovation Laba kao velike platforme koju mi, studenti, koristimo za razvoj naših inovacija, uz pomoć vodećih stručnjaka i mentora, u potpunosti se primjenjuje i zaista igra veliku ulogu u našem daljnjem razvijanju, poručile su one.

Dodale su da SSST Innovation Lab predstavlja izlazak iz zone komfora kako bi postigle ono što žele.

amila
Nejla Pljakić: Uvijek radimo nešto novo

– Lab predstavlja vjetar u leđa koji vas istinski gura naprijed da vaša prvobitna ideja ne bude samo ideja, nego produkt koji će biti plasiran na tržište. Taj vjetar u leđa je jako bitan da ne bismo odustale kada dođemo do prepreka koje ne bismo mogle same preći, naglašavaju Amina i Nejla.

Da je njihova ideja nešto čime se mogu ponositi i one i njihovi mentori, govori i činjenica da su privukle pažnju Women Innovation programa.

– Malo je reći koliko smo ponosne što smo mi izabrane od stručnog žirija na ovakvom takmičenju. Samo učešće za nas znači, prije svega, velike prilike koje predstavljaju iznimno bitan segment u poduzetništvu, kažu ove dvije studentice.

Screenshot 1
Amina Balićevac: Pandemija nas je pokrenula

Ono na šta su, kako ističu, jako ponosne jeste njihova kreativnost.

– Uvijek smišljamo nešto novo i van ovog projekta. Međutim, trenutno glavni cilj nam je završetak COR-a i pokazivanje nas i naše države u što boljem svjetlu na ovom takmičenju. Ali to naravno ne znači da u budućnosti neće biti drugih projekata, naglasile su Nejla Pljakić i Amina Balićevac.