Studentica Valentina izrađuje samoodržive biljne terarije: “To su biljni kućni ljubimci”

Valentina je još jedan u nizu dokaza i primjera kako je, uprkos ekonomski teškim i izazovnim vremenima u kojima živimo, moguće uz dobru ideju, pokrenuti posao pred kojim je budućnosti.


studentica pravi
Foto: Moss art

– Nakon nekih 40-ak pokušaja shvatila sam u čemu je stvar i onda sam krenula raditi kvalitetnije i brže. U početku mi je za samo jedan trebalo oko četiri sata, a sada to ide puno, puno brže, kaže Valentina.

Za ljude koji se u životu bave i za život zarađuju radeći ono što vole, često znamo reći da su sretnici jer zahvaljujući toj ljubavi oni zapravo ne rade.

Činjenica je da to uspijeva rijetkima, a vrlo je vjerovatno da će to uspjeti Valentini Pop, 24-godišnjoj Pakračanki koja živi i radi u Osijeku, a koja se posvetila jedinstvenom poslu – izradi samoodrživih biljnih terarija!

Osim estetske, terariji imaju i funkciju poboljšanja raspoloženja u zatvorenim prostorima.

Valentina je po zanimanju agroturistički tehničar, a nakon srednjoškolskog obrazovanja u Daruvaru, nastavila je s obrazovanjem. Završila je prekvalifikaciju za ekološku poljoprivredu i ima certifikat za permakulturalni dizajn, a trenutno je studentica druge godine hortikulture na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Vidjela na internetu

157764
Foto: Moss art

Sve je počelo prije četiri godine kada je na internetu vidjela kako se izrađuju staklenke u kojima rastu biljke. Svidjelo joj se i odlučila je da će to pokušati napraviti sama.

– Nakon nekih 40-ak pokušaja shvatila sam u čemu je stvar i onda sam krenula raditi kvalitetnije i brže. U početku mi je za samo jedan trebalo oko četiri sata, a sada to ide puno, puno brže. Teško mi je reći koliko mi treba za jedan jer ih uglavnom radim više u isto vrijeme, pojašnjava Valentina kojoj je sklonost prema bilju vjerojatno u genima jer je njena majka Katarina cvjećarka.

Samoodržive biljne terarije radi samo od prirodnih ili recikliranih materijala, radi ih isključivo u zatvorenim staklenkama raznih veličina, a sve su staklenke reciklirane.

Ključan omjer vlage

Kao i svaka vještina i ova krije svoje male tajne, a Valentina nam je otkrila neke od njih.

– Jako je važno da u terariju nema ni previše ni premalo vlage i ključno je dobro pogoditi taj omjer. Zato u terarij idu bilje koje vole visoku vlažnost poput fitonije, peperomije, paprati, biljka kave i ficus ginseng. Također je jako važna kvaliteta zemlje, u nju ide perlit i važno je da u njoj bude aktivnog ugljena kako bi se voda mogla pročišćavati prilikom cirkuliranja. Biljke ne smije biti direktno izložene suncu i najbolje im odgovara polusjena.

U terarij još ide i razno kamenje, a koristim i mahovine. Međutim, obzirom da su mahovine zaštićene i ne smije ih se skupljati odnosno brati, kupujem ih iz uvoza, konkretno iz Nizozemske.

Specifičnost ovih terarija da se ne smiju dostavljati klasičnom dostavom odnosno slanjem u paketu, nego ih je potrebno preuzeti osobno pa kupac ili dođe k meni po terarij, ili ja terarij odvozim direktno kupcu, kaže Valentina.

Biljni kućni ljubimci

157761
Foto: Moss art

Samoodrživi, biljni terarij je kombinacija biljaka, ali i malenih kukaca i bubica koji u njemu žive pa se slobodno može reći da je takav terarij živi organizam, odnosno zeleni, biljni kućni ljubimac. Valentina pojašnjava da kada neko kupi terarij, dobije i QR kod s uputstvima za održavanje u kojem piše: „Skeniraj QR kod i saznaj kako se brinuti za svog malog, zelenog ljubimca“.

Uloga terarija nije samo estetske prirode kako bi uljepšao prostor.

– Naučno je dokazano da ako ljudi u stanovima, uredima i općenito u zatvorenim prostorima imaju zelenila, to pozitivno utječe na njihovo raspoloženje, a takav efekt na ljude imaju i samoodrživi biljni terariji, tvrdi Valentina.

S ponosom dodaje da njenih samoodrživih biljnih terarija ima već po svuda, u brojnim stanovima i kućama, ali i u uredima nekih korporacija, prije svih iz IT sektora.

U planu i jestivo cvijeće

Budućnost ovog posla planira dodatno razvijati i to vrlo zanimljivom idejom.

– Uz samoodržive biljne terarije planiram se posvetiti i uzgoju jestivog cvijeća. Planiram se orijentirati na ljubičice kao i na različite vrste maćuhica zato što brzo rastu i nisu zahtjevne, a u ponudi će biti i cikorija, dragoljub, potočnica, vrijes, karanfili…

To uzgojeno cvijeće se u osnovi razlikuje od onog u prirodi po tome što je potpuno ekološki čisto, jer je uzgojeno u potpuno kontroliranim uvjetima, bez mogućnosti da bude kontaminirano raznim špricanjem.

– Moja prijateljica u Osijeku ukrašava koktele s jestivim cvijećem, a to je jako traženo primjerice na svadbenim tortama, ili kao ukras jelima u restoranima i hotelima ili za sličnu namjenu na prijemima i sličnim događanjima, objašnjava Valentina čije su kreativne radionice, na kojima zainteresirane poučava metodama i tehnikama izrade terarija, sve traženije.

Ne treba čuditi ako njene usluge i prirodni, biljni proizvodi budu još traženiji jer Valentina je još jedan u nizu dokaza i primjera kako je, uprkos ekonomski teškim i izazovnim vremenima u kojima živimo, moguće uz dobru ideju, vještinu i malo odlučnosti, pokrenuti posao pred kojim je budućnosti, prenosi portal sbonline.net.