Studentica se požalila da joj šest dana učenja nije bilo dovoljno za “prolaz”: Koliko ste najduže “štrebali”, a ipak pali?

Koliko ste najduže “štrebali” za ispit, a ipak pali?


Foto: Envato
Foto: Envato

Većina studenata, posebno uoči ispitnih rokova, nosi se s povišenim razinama stresa, lošom prehranom i manjkom sna, a sve kako bi uspjeli naučiti što više za što manje vremena i riješili isplanirane ispite.

Advertisements

No ponekad, bez obzira na trud i neprospavane noći, to ipak nije dovoljno za prolaz zbog čega onda studenti proživljaju razne emocije: od razočarenja i tuge jer je trud bio uzaludan, preko olakšanja što je barem gotovo (barem za ovaj put), do ravnodušnosti kad nastavljaju s učenjem i opće se ne obaziru na svoje osjećaje.

Jedna je studentica Tehničko-tehnološkog fakulteta Univerziteta u Zagrebu upitala svoje kolege kako se osjećaju kad uče i padnu na kolokviju.

-Kakav je osjećaj učiti za kolokvij 6 dana i ne spavati do koje doba i onda pasti taj kolokvij? Jer ja znam, napisala je kratko u svojoj objavi na popularnoj Facebook stranici studentskog doma “Stjepan Radić”.

Foto: Screenshot

Koliko ste dugo učili, a svejedno pali?

Da se svaka osoba drugačije nosi s ovakvom situacijom govore i studenti koji su se javili u komentare ove objave.

-Ne znam, kratko je kazala jedna studentica koja očito nije prošla sličnu situaciju. Drugi pak kolega ipak priznaje da to nikako nije lijep osjećaj. –Jedan od gorih, što jest, jest, prokomentarisao je.

 – Mislila sam da znamo i mi, onda sam se sjetila da nikad nismo učile šest dana, napisala je jedna studentica.

Advertisements

 – Kakav je osjećaj učit za kolokvij i ne izaći na njega jer si pao prošla dva?, upitao je jedan student kolegu.

 – Kako je učiti više mjeseci dan i noć i svejedno pasti?, upitala je studentica kojoj je očito bilo još gore.

Ima i onih koji uče mjesecima pa svejedno padnu

Iako svakoj osobi treba drugačiji period vremena kako bi naučila određeno gradivo, dio studenata se javilo s još gorim situacijama. Neki su učili i više mjeseci, ali svejedno s negativnim ishodom. Drugi se pak šale i nadovezuju komentarima da se na nekim fakultetima (poput Fakulteta političkih nauka) nikad ne uči tako dugo.

Izdvojili smo još nekoliko urnebesnih odgovora i situacija u kojima su se pronašli studenti.

Neki su sličnu situaciju prošli već četiri puta…

Treba dodati da je bilo mnogo i onih koji su upozorili da je šest dana premalo za naučiti gradivo za bilo koji kolokvij te su studentici savjetovali da drugi put uči duže pa će i rezultat biti bolji. No, ono što je njeno pitanje izazvalo svakako je rasprava o tome koliko je vremena potrebno da se solidno savlada gradivo za kolokvij.

I dok neki tvrde da je i par dana prije ispita dovoljno, više je ipak onih koji tvrde da je za dobru ocjenu kolokviju ili ispitu ipak mudrije posvetiti više vremena.