Studentica prvakinja bodybuildinga: “Sa 17 godina odlučila sam prvi put ući u teretanu”

U teretanu je po prvi puta ušla sa 17 godina, a kako je ispričala, bila je to čista znatiželja.


Foto: Instagram screenshot
Foto: Instagram screenshot

Iako se bodybuilding često povezuje s muškacima, ova dvadesetdvogodišnja Splićanka razbija sve predrasude.

Anamaria Medak, ambiciozna je studentica četvrte godine farmacije. Splitsku je adresu zamijenila zagrebačkom radi obrazovanja. U sportu je od malih nogu, trenirala je atletiku i ples. U teretanu je po prvi puta ušla sa sedamnaest godina, a kako je ispričala, bila je to čista znatiželja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 𝓐𝓜 (@anamariamedak)

-Trenirala sam atletiku i bavila se plesom kao dijete. Sa svojim 17 godina odlučila sam uči u teretanu da vidim kako to funkcioniše. Bez ikakvog motiva. Međutim, meni se to svidjelo. Nakon godinu dana pokazali su se prvi rezultati. To me je guralo da idem dalje i da ne posustajem. Nakon šest godina, evo me kao dvostruka svjetska prvakinja u bodybuildingu, ispričala je Anamaria Medak.

anamaria medak1
Foto: Privatna galerija

U septembru prošle godine nastupila je na ultrajakom međunarodnom takmičenju Arnold Classic Europe koje se, u organizaciji jednog od najpoznatijih svjetskih bodybuildera i glumaca – Arnolda Schwarzeneggera, održalo u španjolskoj Sevilli.

Nastupila je u kategoriji Wellness do 168 cm gdje je u konkurenciji 11 takmičarki uvjerljivo pobijedila ispred dvije Talijanke.

Potom je apsolutnoj kategoriji u kojoj se bira se najbolja između četiri pobjednice po visinskim kategorijama, Anamaria je pobijedila predstavnice iz Rusije, Poljske i Meksika.

-Za učestvovanje na prvenstvu odlučila sam se prije dvije godine. I tada sam započela na izgradnji figure. Izmjenjuju se periodi definicije i mase. Trenirala sam teško, bilo je mnogo odricanja. Same pripreme za natjecanje su trajale šest mjeseci. U tom periodu sam bila na stogom režimu prehrane. Brojala sam svaki zalogaj. Uz to ide i cardio trening, započela je opisivati svoje iskustvo Anamaria.

Bodybuilding takmičarka kazuje nam da je to za nju “posao” jer je 24 /7 fokusirana na rad na sebi zbog zacrtanog cilja. Iznimno je ponosna i na svog dečka, koji je joj velika motivacija.

-Dečko mi je trener i velika motivacija. Od samog početka mi smo bili usmjereni na takmičenja. Zajedno smo tri godine, i nakon samo dvije sedmice veze krenuli smo s pripremama. Sada se pripremamo za takmičenje u jesen 2022. godine, kazuje nam Anamaria.

Portal Dalmacija Danas upitao ju je kako uspije uskladiti obaveze na fakultetu s treningom i pripremama za takmičenje posebno u zadnjim sedmicama i danima?

-U početku mi nije bilo nimalo lako, ali s vremenom sam našla režim koji mi odgovara. Balansiram sve, ali uz puno odricanja. Trenutno je vrijeme na mojoj strani, jer su predavanja online pa stignem i učiti i trenirati. A takmičenja su uglavnom u septembru, oktobru i novembru kada nemam puno fakultetskih obaveza pa mi se sve posloži kako treba, kazala je vesela Anamaria.

A priprema obroka?

anamaria medak5
Foto: Privatna galerija

-Nije lako, ali sam navikla. Priprema obroka mi je najmanji problem. Sve unaprijed izvagam i to mi je već rutinski. Iako znam da je ljudima to jako stresno, ali ja znam koji je moj krajnji cilj pa mi je to dodatna motivacija, zaključila je Anamaria.