Studentica osuđena na 34 godine zatvora zbog posjedovanja Twitter računa

Salma al Shehab, studentica Univerziteta u Leedsu koja se vratila u Saudijsku Arabiju na odmor, osuđena je na 34 godine zatvora.


muslim woman on remote working online education or video conversation in caffe
Foto: Envato

Salma al Shehab, studentica Univerziteta u Leedsu koja se vratila u Saudijsku Arabiju na odmor, osuđena je na 34 godine zatvora jer je posjedovala Twitter račun i pratila i proslijeđivala tvitove političkih disidenata i aktivista.

Presuda saudijskog posebnog terorističkog suda izrečena je nekoliko sedmica nakon posjete američkog predsjednika Joea Bidena Saudijskoj Arabiji, za koji su aktivisti za ljudska prava upozoravali da bi mogao ohrabriti kraljevstvo da eskalira svoje obračune s disidentima i drugim prodemokratskim aktivistima, prenosi Klix.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Slučaj također označava najnoviji primjer kako se prijestolonasljednik Mohammed bin Salman usmjerio na korisnike Twittera u svojoj represivnoj kampanji, dok je istovremeno kontrolirao glavni nedirektni udio u američkoj društvenoj medijskoj kompaniji preko saudijskog državnog fonda.

Salma al-Shehab, 34, majka dvoje male djece, prvobitno je osuđena na tri godine zatvora zbog “zločina” korištenja internetske stranice za “izazivanje javnih nemira i destabilizaciju civilne i nacionalne sigurnosti”. Ipak žalbeni sud u ponedjeljak je izrekao novu kaznu, 34 godine zatvora praćenu 34-godišnjom zabranom putovanja, nakon što je javni tužitelj zatražio od suda da razmotri druge navodne zločine.

Prema prijevodu sudskih spisa, u koje je Guardian imao uvid, nove optužbe uključuju tvrdnju da je Shehab “pomagala onima koji žele izazvati javne nemire i destabilizirati civilnu i nacionalnu sigurnost prateći njihove Twitter račune” i proslijeđujući njihove tvitove. Vjeruje se da bi Shehab još uvijek mogla uložiti žalbu na ovu presudu.