Studentica medicine isplanirala učenje: “Učim dnevno pet stranica fiziologije, četiri stranice biohemije pa ponovim…”

Koliko puta vam se desilo da napravite plan za učenje, a da ga zatim ne ispoštujete?


studentica medicine
Foto: TikTok

Kada počnu da se približavaju ispitni rokovi – čini se da vrijeme sve brže teče. Zato je potrebno dobro se isplanirati i napraviti dobar plan učenja.

Planirajte sve unaprijed

Uvijek pišite datume ili okvirne periode kolokvijuma, seminarskih radova, ispita. Ovu bilješku zalijepite na zid u vašem radnom prostoru, kako bi uvijek bili svjesni koliko vrijemena vam je preostalo za učenje.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Nemojte zaostajati za gradivom

Ako imate običaj da odlažete svoje obaveze, krajnje je vrijeme da se riješite ove loše navike. Gomilanje gradiva je nešto najgore što vas može zadesiti pred ispitni rok. Ovakve situacije se uglavnom dešavaju kada naletite na gradivo koje vam je nejasno i automatski ga ostavite sa strane za kasnije. Ne dozvolite da vam se ovo dešava.

Ukoliko imate problema sa gradivom dajte sve od sebe da ga savladate u startu. Ako ne možete sami, zatražite pomoćod nekoga. Razvijanjem ovakve radne navike zauvijek ćete se riješiti situacija u kojima ste morali kampanjski da učite i da se borite sa velikim brojem različitih oblasti u kratkom vremenskom periodu.

Postavite sebi realne ciljeve

Foto: Envato
Foto: Envato

Ako ste odličan student ne postoji razlog da ne nastavite istim ritmom, ali ukoliko vam desetke djeluju kao neostvariv cilj, nemojte se stresirati. Svi smo mi dobri u različitim stvarima i sve dok ima prostora za napredak u vašem radu i naravno, dokle god ulažete trud da se poboljšate, nastavljaćete da pozitivno iznenađujete sebe i ljude u vašoj okolini.

Desetke ne moraju biti imperativ. Najvažnije je da ostvarite ciljeve koje ste sebi zacrtali i ako je to ono što najbolje u tom trenutku možete i umijete, smatrajte da ste napravili uspjeh. Da bi sve ovo bilo efektno, najvažnije je da ne potcjenjujete sebe i svoje sposobnosti kada postavljate ciljeve. Samo budite realni i vrijedni i vrijemenom ćete osjetiti pozitivne efekte ove metode.

Možda je ovaj zadnji korak i najvažniji. Ponekad studenti u planiranju učenja postave nerealne ciljeve, a onda padaju u depresiju jer ih ne mogu ispuniti.

Jedna studentica medicine na svom TikTok profilu objavila je svoj plan učenja koji je slučajno pronašla par godina nakon što ga je napisala. Ispostavilo se da nije bila baš mnogo disciplinovana i da nije ispoštovala vlastiti plan učenja.

Bez obzira na sve, studentica je položila pomenute ispite (doduše nešto malo kasnije nego je prvobitno isplanirala), a ovaj plan učenja ju je nasmijao.

Pogledajte kakvi su bili planovi ove studentice i šta je od isplaniranog uspjela ostvariti:

@zlatijaa

Ima li nas??? 🤣🤞🏻 #medicine #student #4you

♬ original sound – Златија Ракић