Studentica medicine Edina Ramić pokrenula uspješan privatni biznis

"Moj dan traje 25 sati, no znate kako kažu, sve se može, kad se hoće. Dovoljno je da imate želju, jer ako imate želju, imate sve."


edina ramic pokrenula biznis

Edina Ramić studentica je druge godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Od prvih fakultetskih dana bavi aktivizmom, fakultetskim projektima i istraživanjem na polju nauke.

Krenite od sebe, drugi će se voditi vašim primjerom

 – Želim doprinijeti svojoj zajednici i dalje raditi na usavršavanju sebe, jer da biste postigli nešto u životu, trebate prvo krenuti od sebe, a drugi će se voditi vašim primjerom. Ukoliko ne ostavite neki trag, dobar trag, u društvu – to je kao da nikada niste ni postojali. Medicinski fakultet, jedan od najtežih fakulteta usudim se reći, nije me spriječio da se uključim u rad studentskih vijeća. Stoga sam već na prvoj godini studija postala član studetskog vijeća „Medicus“ i bila jedna od članova Organizacionih odbora kongresa TBW-a (Tuzla Brain Week-a), projekat koji je te godine evoluirao u kongres. Osim što i ove druge godine studija učestvujem na kongresu, uprkos epidemiološkoj situaciji, član sam i studentskog udruženja BoHeMSa, gdje učestvujem u raznim projektima kao što je, trenutno, Evropska sedmica o prevenciji raka grlića maternice.

 – Kao zdravstveni radnik i budući ljekar, kao osoba koja se upoznaje sa svim aspektima raznih bolesti koje su sve češće i koliko društvo kao cjelina svoje zdravlje zanemaruje, kao da će ono uvijek biti tu, odlučila sam pokrenuti vlastiti biznis projekat u cilju „bolje spriječiti nego liječiti”, rekla je Ramić za studenti-medicine.ba.

Prepoznala potrebe tržišta

 O čemu se radi, možeš li nam reći nešto više?

 – Kao ljubitelj zdrave prehrane i velike samokontrole kada su slatkiši u pitanju, naravno da su sastavni dio moje ishrane bili i ostali orašasti plodovi. Vremenom, kako sam i sama postala student i uvidjela koliko je tržište siromašno ponudom, ali i kvalitetom orašastih plodova, odlučila sam situaciju preokrenuti u korist svog zdravlja. Tako da su, 25. oktobra prošle godine, prodati prvi primjerci mog, zdravog, inovativnog, tržištu prihvatljivog studentskog mixa, koji se sastoji od čak devet namirnica.

 Na koji način pripremaš mixeve i koliko ti odlazi vremena na sam proces?

 – Pa sad, znate kako kažu: “Bez muke nema nauke.“ Da bih mogla pripremiti jedan mix, prvo sam morala dobro istražiti prodavnice koje se bave prodajom orašastih plodova, ali i njihovo porijeklo. Na kraju sam se odlučila da većinski dio kupujem u prodavnici visokokvalitetnih namirnica i do sada nisam dobijala kritike na račun namirnica, što opravdava onu izreku “kvalitet se nadaleko i naširoko prepozna”, mogu neskromno kazati. Nakon što obavim kupnju, potrebno je izvršiti obradu namirnica, pripremu pakovanja i tek onda kupci mogu vidjeti gotovi proizvod, u vidu fotografije. Na samu pripremu namirnica mi ode negdje od 3 do 4h aktivnog rada i naravno dodatno vrijeme odlazi na personalizirana, precizna pakovanj, na koje odlazi oko 1-2h, te preostane još samo komunikacija sa kupcima i na samom kraju, isporuka. Toliko, što se tiče standardnog mixa, a kada se radi o mixu koji je izašao u decembru prošle godine, čoko mixu, njegova priprema iziskuje daleko više vremena aktivnog rada, plus dodatno vrijeme koje je potrebno za pripremu čokolade kako bi bila spremna za pakovanje. Prije nego je mix izašao u prodaju, određenu količinu sam napravila za svoje potrebe i testirala na sebi jer, ono što ne želiš sebi, nemoj ni drugima.

Na koji način mogu naši čitatelji probati vaše proizvode,imate li neku online stranicu za prodaju?

 – Kako najveći dio kupaca čine studenti, otvorila sam business Instagram profil pod nazivom- @nutseller71, i obično preko tog profila i djelujem, a osobe koje ne posjeduju Instagram profil ili naručuju preko svojih prijatelja ili mi se jave na moj Facebook profia – Edina Ramić.

Kako pored svih obaveza, fakulteta, učenja pronađeš vremena i za ovo sve?

 – Ne posjedujem neku super moć, pa da kažem da zato sve stižem… Moj dan traje 25 sati, no znate kako kažu, sve se može, kad se hoće. Dovoljno je da imate želju, jer ako imate želju, imate sve. Onda vam je samo nebo granica, jer jedina ograničenja su ona koja mi postavimo sami sebi. I za kraj, bez podrške moje porodice,oslonca i mojih kolega sa fakulteta, ovo ništa ne bi bilo moguće. Hvala vam svima divni ljudi!