Studentica iz BiH učestvuje u spašavanjima u Hatayu: Ovo se ne može opisati riječima i slikama

"Okruženi smo tugom, ljudskom patnjom i stalnim sirenama sanitetskih vozila."


studentica medina
Foto: Privatni album

Spasilački timovi iz Bosne i Hercegovine nastavljaju s akcijama traganja i spašavanja na području grada Hataya, jednog od najteže pogođenih u razornom zemljotresu koji je u ponedjeljak pogodio južnu Turske i sjever Sirije, javlja Anadolija.

U spasilačkom timu iz Bosne i Hercegovine nalazi se i 26-godišnja Medina Gromila, studentica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i članica Gorske službe spašavanja Kantona Sarajevo.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Ekipa bh. spasilaca smještena je u gradu Hatayu koji je najviše pogođen zemljotresom. Naša ekipa vrijedno radi i pruža pomoć 24 sata dnevno. Stanje koje smo zatekli je haotično, ne može se opisati niti riječima niti slikama. Tlo i dalje ne miruje, što stvara dodatnu paniku među preživjelima. Okruženi smo tugom, ljudskom patnjom i stalnim sirenama sanitetskih vozila. Trenutno niko od nas nije u opasnosti i čast nam je da nosimo grb BiH u ovim teškim trenucima, rekla je za Anadoliju ova hrabra bh. studentica iz Jajca.

U njihovom spasilačkom timu iz BiH trenutno se nalazi devet osoba koje na razne načine pokušavaju pomoći u akcijama spašavanja i pružanja pomoći žrtvama zemljotresa.

 – Teško je raditi u ovim uslovima zbog temperature, pogotovo noću. Naša ekipa radi od 0-24 sati, tako smo raspoređeni. Veliki je izazov i teškoća kako fizički zbog niskih temperatura i stalnog podrhtavanja tla tako i psihički. Ovdje bi i kamen zaplakao. Što se mene konkretno tiče, večeras sam raspoređena u noćnu smjenu, radim s turskim medicinskim timom na izvlačenju tijela i imam zadatak pomoći povrijeđenima i voditi brigu oko tih ljudi, kazala je Medina, buduća doktorica.

Napominje da je postavljena mobilna bolnica na tom području gdje nakon aktivnosti na ruševinana radu u pružanju pomoći povrijeđenima.

U Turskoj se trenutno nalazi više od 150 članova spasilačkih ekipa iz Bosne i Hercegovine koje učestvuju u akcijama spašavanja i pružanja pomoći stradalima u zemljotresima koji su u ponedjeljak pogodili južne dijelove Turske s epicentrom u Kahramanmarasu.