Studentica Filozofskog fakulteta odvukla oca na sud: Duguje joj 25 hiljada KM

Po hrvatskom zakonu, roditelj ili skrbnik dužan je isplaćivati alimentaciju za dijete dokle god se školuje, čak i nakon što napuni 18 godina.


gavel on court desk
Foto: Envato

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je pred Općinskim sudom optužnicu protiv 48-godišnjeg Marija iz Peteranca kojeg se sumnjiči da je počinio kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece.

Drugim riječima, okrivljenog se sumnjiči da nije plaćao alimentaciju za kćer Petru, redovnu studenticu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, iako je je zakonski trebao uzdržavati nakon sklopljene nagodbe u junu 2019. godine, prenosi MojFaks.

Uplatio samo tri rate u tri godine

Na nagodbi je dogovoreno da će otac Mario uzdržavanje plaćati 3000 kuna mjesečno, ali u naredne tri godine, odnosno do maja ove godine, uplatio je samo tri rate alimentacije. Kako prenose, otac je uplatio ratu u julu 2019. godine 3000 kuna, i u augustu i septembru 2020. godine, uplatio je posljednje dvije rate u iznosu od 4000 kuna, što znači da je kćer uskratio za 94 hiljade kuna, što je oko 25 hiljada KM, u navedenom razdoblju.

Nakon istraživanja, prikupljena je sva potrebna dokumentacija te su ispitani svjedoci, uključujući i oca i kćerku. Petra je tada potvrdila samo tri uplate u tri godine, a dodala je i kako otac s njom uopšte više ne komunicira. Uz to da je redovna studentica, Petra je napomenula da ima i zdravstvenih problema.

two figures of people opponents stand near the courthouse and the judge
Foto: Envato

S druge strane, njen je otac dao izjavu da se ne osjeća krivim, da je nezaposlen i bolestan te da je iza sebe imao tešku godinu. Kada je sklopio sporazum sa svojom kćeri, radio je u Njemačkoj i imao dobra primanja, ali dodao je da je tamo imao kredite i da je bio na bolovanju zbog kojeg je tada dobivao samo 2500 kuna.

Kada sam s kćerkom sklopio sporazum radio sam u Njemačkoj, imao sam dobra primanja i zbog toga smo dogovorili da ću plaćati 3000 kuna. Svjestan sam svoje obaveze te sam svoje dugovanje spreman podmiriti kada se zaposlim, kazao je Mario tijelom ispitivanja.

“Nije niti želio plaćati uzdržavanje”

S obzirom na predočene okolnosti, zamjenica općinske državne odvjetnice, Dijana Sabolić kazala je kako je optužnica protiv 48-godišnjaka opravdana i po zakonu osnovana.

Slijedom izloženog, a polazeći od iskaza ispitanog svjedoka te dijelom i obrane okrivljenika, kao i sve prikupljene dokumentacije, nesporno proizlazi da okrivljenik kao otac Petre nije doprinosio njenom uzdržavanju, a na način kako je to uređeno pravomoćnom i ovršnom sudskom odlukom. Okrivljenik je bio svjestan da neplaćanjem iznosa uzdržavanja za kćerku, koju je po zakonu dužan uzdržavati, kćerki uskraćuje njeno pravo na uzdržavanje. Budući da okrivljenik nije plaćao uzdržavanje u skladu s pravomoćnom presudom, zaključuje se kako nije niti želio plaćati uzdržavanje, smatra tužiteljstvo.

Sud je za okrivljenika tražio kaznu zatvora od 10 mjeseci, ali uvjetno. Ako okrivljenik ne počini novo kazneno djelo u naredne tri godine, kazna se neće izvršiti, s time da mu je sud izrekao posebnu obavezu putem koje bi otac u godinu dana od pravomoćne presude svojoj kćeri morao isplatiti sve zaostale dugove, odnosno 94 hiljade kuna.