Studenti uz pomoć kompanije kreirali najsavremeniju robotsku ruku

Kompanije HTEC grupa i Sigmoid, realizovale su projekat razvoja najmodernije robotske šake sa senzorima dodira u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada i Elektronskim fakultetom u Nišu, objavila je HTEC grupa.


robot
Foto: HTEC Group

Kompanije HTEC grupa i Sigmoid, realizovale su projekat razvoja najmodernije robotske šake sa senzorima dodira u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada i Elektronskim fakultetom u Nišu.

Ovaj projekat je finansirao Fond za inovacionu djelatnost Srbije kroz program saradnje nauke i privrede.

Robotska šaka je dizajnirala tako da ima istu pokretljivost i fleksibilnost kao ljudska, sa sofisticiranim karakteristikama hvatanja, a namijenjena je za upotrebu u automatizovanim skladištima i industrijskoj proizvodnji, kao i za širok spektar primjena kod repetitivnih radnji, kao i onih koje su opasne po ljudski život, prenosi N1.

Ono što ovu robotsku šaku razlikuje od sličnih proizvoda na tržištu je njena osjetljivost, prilagodljivost i pouzdanost u hvatanju i rukovanju objektima najrazličitijih oblika, veličina i težina – od nečega tako krhkog kao što je jaje, do glomaznih i tvrdih objekata težine i do sedam kilograma – bez ispadanja, lomljenja ili gnječenja.

Ukazano je da su kompanije HTEC grupa i Sigmoid uspješno primijenile svoju stručnost i prethodna iskustva u izradi sličnih robotizovanih sistema kako bi, kako je navedeno, napravile jednu od trenutno cjenovno najpristupačnijih robotskih šaka ove kompleksnosti i karakteristika, što ovaj proizvod čini atraktivnim na globalnom tržištu.

Karakteristika ovog projekta je i brzina inovacije kojom je ideja realizovana u gotov proizvod za manje od dvije godine i uz ograničena finansijska sredstva.

Od 2019. godine, kada je projekat pokrenut, kroz učenja, istraživački rad, testiranja, upotrebu najnovijih tehnologija, kao i najsavremenijih industrijskih standarda, razvijen je potpuno nov koncept i kreirana komercijalno primenljiva robotska šaka.

Istaknuto je da je potreba za ovakvim proizvodom na svetskom tržištu ogromna, posebno u velikim skladištima gde kompanije, poput Amazona, već dugo tragaju za tehnologijom koja će automatizovati proces sortiranja i pakovanja proizvoda, a naročito osjetljivih proizvoda kao što su voće i povrće.

Uložili smo mnogo vremena i truda u razumijevanje svakog poznatog tipa ljudskog stiska i logike iza nečega tako naizgled jednostavnog kao što je motorika ljudske šake. Upravljanje pokretima ljudske šake moralo je biti potpuno automatizovana i samosvjesna aktivnost uz pomoć senzora i komplikovanih komunikacionih protokola, izjavio je direktor inženjeringa u HTEC-u i šef Istraživačke grupe za robotiku na Elektronskom fakultetu u Nišu Darko Todorović.

Prema njegovim riječima, kada se istraživanje i razvoj odvijaju u potpuno zelenom polju inovacija, gde se testiraju radikalno nove ideje, najveći izazov je obično pronalaženje dostupnih neophodnih materijala i dijelova ili njihovo pravljenje i uklapanje, što je sve uspješno realizovano.

Sada imamo kompletan proizvod koji će unaprijediti širok spektar rada i procesa, izjavio je Todorović.

Ideja za ovaj projekat potekla je od vanrednog profesora robotike na FTN-u Mirka Rakovića, koji je i suvlasnik kompanije Sigmoid i istraživač i stručnjak u oblasti robotike s vizijom da riješi pitanje podizanja i spuštanja objekata uz pomoć fleksibilnih senzorskih šaka.

HTEC grupa se pridružila projektu kako bi svojom ekspertizom iz domena senzora i robotike pomogla mladom timu da razvije inovativnu tehnologiju koja bi obezbijedila isplativ i proizvodno spreman projekat robotske ruke sa tri prsta koji je sada razvijen i već ponuđen privredi.

Uspjeli smo da sa minimalnim sredstvima u odnosu na ostale igrače na svjetskom tržištu razvijemo jednu od najnaprednijih i najpristupačnijih robotskih šaka na svijetu, zahvaljujući brilijantnom timu stručnjaka, vizionara, koji je uključivao univerzitetske profesore, doktorante, studente, Sigmoid i HTEC inženjere, naveo je Raković.

Konzorcijum je trenutno u pregovorima s nekoliko svjetskih kompanija koje su zainteresovane da robotsku šaku testiraju u svojim skladištima i industrijskim postrojenjima, nakon čega će ona biti spremna za industrijsku proizvodnju.

Sljedeći korak za ovaj sjajan tim je osnivanje startapa koji će preuzeti intelektualnu svojinu i patent proizvoda kako bi skupio investicije za dalji razvoj šake i serijsku proizvodnju.

Ukoliko do toga dođe, kompanije HTEC grupa i Sigmoid se nadaju da će postrojenje i tehnologija za izradu robotske šake ostati u Srbiji.

Direktorka korporativnih komunikacija u HTEC grupi Katarina Urošević istakla je značaj saradnje sa Fondom za inovacionu djelatnost Srbije.

Važno je da postoji kontinuirana podrška inovacijama i stalni podsticaji za saradnju nauke i struke. Vjerujemo da će robotska šaka ostvariti svjetski uspjeh, te tako nadahnuti i druge kompanije i fakultete da kroz saradnju realizuju toliko tražene inovacije koje svoju primjenu lako pronalaze u privredi, zaključila je Urošević.