Studenti u Sarajevu traže dodatne ispitne rokove i ukidanje uslovnih predmeta, predlažu produžetak godine

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu uputio je niz zahtjeva Univerzitetu u Sarajevu, a koji se tiču ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa na studente i njihove studije.


unsa studomat
Foto: STUDOMAT

– Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo, a koja je uzrokovana pandemijom koronavirusa. Zdravlje studenata i profesora je svakako prioritet u ovom momentu, međutim obustava nastave u učionici koja je uslijedila zasigurno je ostavila posljedice na studente i nastavni proces. Na osnovu informacija koje imamo, online nastava se izvodi na predmetima na kojima je moguće organizirati nastavu na takav način, stoji u saopćenju.

Ističu da je kvalitet nastave različit u zavisnosti od fakulteta/akademije, s obzirom da su nastavnici primorani improvizirati zbog nepostojanja online platforme Univerziteta, što je posebna tema koju će aktuelizirati u budućnosti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Sigurni smo da kvalitet nastave koja se izvodi online nije jednak kvalitetu nastave u učionici, što bi moglo dovesti do posljedica koje studenti ni u kom slučaju ne smiju snositi, poručuju studenti.

Stoga je Izvršni odbor Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa širim krugom studentskih predstavnika usvojio zaključak o podnošenju sljedećih zathejva:

– Traži se od Univerziteta u Sarajevu da u akademski kalendar uvrsti dva dodatna ‘junsko-julska’ popravna ispitna roka. Dodatne ispitne rokove potrebno je obezbijediti i studentima koji će imati veću nadoknadu nastave.

– Traži se od Univerziteta u Sarajevu donošenje odluke kojom će se ukinuti uslovni predmeti za prelaz iz 2019/20 u 2020/21 akademsku godinu.

– Traži se od Univerziteta u Sarajevu da uputi nadležnim organima upit kada se može očekivati dozvola za uspostavu nastavnog procesa u učionicama.

– Traži se od Univerziteta u Sarajevu da odluku o uspostavi nastavnog procesa u učionicama donese tek nakon što se ispune uslovi za vraćanje studenata u studentske domove.

– Traži se od Univerziteta u Sarajevu da sve fakultete/akademije opremi uređajima i sredstvima za dezinfekciju, ukoliko navedeno već nije učinjeno.

– Traži se od Univerziteta u Sarajevu da obaveže sve fakultete/akademije da prije organizacije ispita organiziraju adekvatnu nadoknadu propuštene nastave, a za predmete koje su studenti u potpunosti odslušali, organizirati minimalno jednu sedmicu nastave, kako bi nastavnici sa studentima prošli kroz najvažnije gradivo.

– Traži se od Univerziteta u Sarajevu da donese odluku o državanju odbrana završnih radova online putem ili u učionici uz prisustvo kandidata i članova komisije.

– Potrebno je ozbiljno razmišljati o produžetku 2019/2020 akademske godine, kao i prolongiranju početka naredne akademske godine, te osmisliti adekvatne scenarije.