Studenti u Sarajevu izašli na proteste, Forto poručio: Zakon nećemo povući, trebate izaći sa konkretnim zahtjevima

U Sarajevu je danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo u organizaciji Studentskog Parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) održan protest protiv nacrta Zakona o visoko obrazovanju.


studenti
Foto: Klix.ba

Danas se ispred zgrade Vlade KS okupilo više stotina studenata koji su jednoglasno i odlučno pozvali na povlačenje Nacrta Zakona, pozivajući pritom na ostavku ministrice Nikolić.

SPUS smatra da je nedavno usvojeni Nacrt Zakona isključivo u svrhu punjenja kantonalnog budžeta te da će se Univerzitet u Sarajevu (UNSA) dovesti, kako su naveli, u ravan sa privatnim fakultetima. Pri stavu su da se ovim nacrtom zakona ne tretira korupcija. S obzirom na prethodno istaknuto, pozvali su vlast da povuče Nacrt Zakona.

Skupština KS je na sjednici održanoj 10. maja prihvatila Nacrt zakona o visokom obrazovanju, nakon čega će uslijediti ravne rasprave.

studenti ks
Foto: Klix.ba

Kantonalna ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić je tada kao ključne odrednice nacrta ovog zakona istakla objedinjavanje visokog obrazovanja, inovacija i poduzetništva, kao i snažnije otvaranje visokog obrazovanja prema društvu i globalnim procesima, digitalizacija te novi pristup nauci.

Na poziv studenata, premijer Vlade KS Edin Forto i ministrica Nikolić su napustili sjednicu Skupštine KS i izašli pred studente.

Forto je rekao da u potpunosti podržava pravo studenata na protest, ali da oni moraju izaći sa konkretnim zahtjevima.

 – Ne mogu reći da mi je krivo što ste se okupili u ovolikom broju, to pokazuje vašu nazainteresovanost. Međutim, moram naglasiti da vi trebate izaći sa konkretnim zahtjevima. Potrebno je da kažete sa čime se tačno ne slažete u ovom Zakonu, a Zakon nećemo povući, poručio je Forto.

Studentima se obratila i ministrica Nikolić koja je najavila da će biti organizovane javne rasprave na kojoj će sa studentima diskutovati o spornom Zakonu o visokom obrazovanju.

Video sa studentskih protesta možete pogledati ovdje.