Protest studenata u Sarajevu: “Ministri, izlazite napolje! Šuplja vam je priča! Ostavke!”

"Mi smo budućnost. Pravo na obrazovanje je osnovno ljudsko pravo i mi ćemo ga braniti. Žele da nas otjeraju na privatne fakultete, ali nas neće otjerati", poruka je sa protesta.


studenti ks
Foto: Klix.ba

Nezadovoljni Nacrtom zakona o visokom obrazovanju i radom ministrice visokog obrazovanja Kantona Sarajevo, studenti su danas izašli na proteste pred zgradu Vlade Kantona Sarajevo.

Na protestima je prisutno oko dvije stotine studenata. Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Faruk Dević tvrdi da su studenti nezadovoljni Nacrtom zakona o visokom obrazovanju, te smatra da će ovaj zakon “uzeti prava koja su studenti teško izborili 2017. godine”.

– Mnoge stvari ovim nacrtom su nedefinisane. Naprimjer, ispitni rokovi su veoma šturo definisani. Studenti su dovedeni u situaciju da ne znaju da li će imati septembarski rok. Ovaj zakon je veoma loš, pogrešan i toksičan prema studentima, kazao je predsjednik SPUS-a.

Ovi protesti se održavaju prije javne rasprave.

– Studenti su željeli da izraze svoje nezadovoljstvo. Ukoliko odemo na javnu raspravu, naš glas će opet biti zanemaren, kaže Dević.

Dodaje da se ovaj zakon donosi na drugačiji način nego što je to bio slučaj prošle godine.

– Ovaj zakon prolazi tiho. Studenti i akademska zajednica uopće nisu bili upućeni kakav je sadržaj ovog zakona. Ovim zakonom su nezadovoljni i studenti i akademska zajednica, kaže Dević.

Studenti su pozvali ministre Vlade KS i zastupnike u Skupštini KS da im se pridruže na protestima skandiranjem “izlazite napolje”.

– Mi smo budućnost. Pravo na obrazovanje je osnovno ljudsko pravo i mi ćemo ga braniti. Žele da nas otjeraju na privatne fakultete, ali nas neće otjerati, poruka je sa protesta, piše Depo.ba.

Studentima su se obratili premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić.

Dok su se obraćali, studenti su im zviždali i uzvikivali “šuplja priča”, “idemo u Njemačku”, “ostavke, ostavke”.

Premijer Forto obraćajući studentima je kazao da mu nije krivo jer se okupio toliki broj studenata jer tako pokazuju svoju zainteresiranost za pitanja studenata.

 – Ova Vlada generalno kao Vlada koja je okrenuta prema građanima podržava vaše pravo na protest, međutim imajući u vidu da svaki put kada su protesti u pitanju, potrebno je da nam dostavite konkretne zahtjeve, šta očekujete od Vlade. To je praksa kod svakih protesta, molim vas dostavite konkretne zahtjeve, kazao je Forto nakon čega su okupljeni nastavili da zvižde i uzvikuju “šuplja priča”.

Istakao je da ako imaju konkretne intervencije na zakon, da su spremni da saslušaju i da uvaže njihove primjedbe.

– Nećemo rasprave, uzvikivali su studenti.

– Nećemo zaustaviti donošenje novog zakona. Pozivamo vas da učestvujete u procesu da se taj zakon usvoji u najboljoj mogućoj varijanti, naveo je Forto.

Ministrica visokog obrazovanja Nikolić kazala je okupljenim studentima da joj je drago jer vidi svoje studente tu i da razmišljaju i da žele dobro za sebe i za druge.

– Pozivam vas da dostavite sve što biste željeli da promijenite. Dođite na javnu raspravu, ja ću biti tamo, kazala je ministrica.