Studenti tužili Apple: Od američke kompanije traže da im isporuče punjač i plate 16 dolara

Pri predstavljanju prošlogodišnje generacije iPhonea, Apple je napravio jednu veliku promjenu koja se nikome nije svidjela.


Foto: AFP PHOTO/ APPLE INC
Foto: AFP PHOTO/ APPLE INC

Pri predstavljanju prošlogodišnje generacije iPhonea, Apple je napravio jednu veliku promjenu koja se nikome nije svidjela. Iz pakiranja svojih telefona izbacili su slušalice i punjač. Njihovo objašnjenje zašto su to napravili – zbog očuvanja okoliša, niko nije ozbiljno shvatio te je svima jasno da je ovaj potez motiviran financijama, tj. uštedama u proizvodnji i pakiranju.

To što je svima jasno nekoliko će kineskih studenata pokušati dokazati na sudu. Naime, pet studenata podiglo je tužbu protiv Applea jer u pakiranju iPhonea 12 nisu isporučili punjač. Prema tužbi čije su detalje prenijeli tehnološki mediji, jedna je studentica bila frustrirana kada je kupila novi iPhone u čijem pakiranju nije bio punjač, piše Zimo.hr.

S obzirom na to da se s iPhoneom sada isporučuje USB-C to Lightning kabel koji se, naravno, ne može uključiti u kućnu utičnicu, potrebno je kupiti novi kompatibilni USB-C punjač ili Appleov MagSafe punjač. U tužbi se navodi kako Apple izbacivanjem punjača želi promovirati vlastite MagSafe punjače. Dakle, iza navoda kako žele sačuvati okoliš, krije se samo želja za dodatnom zaradom i profitom, tvrde studenti.

Od Applea traže da im isporuče punjač, ali i da plate oko 16 dolara za kršenje ugovora i sudske troškove. Sudski postupak je još u toku, a iz Applea se, naravno, ne slažu s navodima iz tužbe te je njihov predstavnik rekao kako je na pakiranju jasno naznačeno kako u pakiranju s iPhoneom nije isporučen punjač.

Kako naglašavaju na The Vergeu, ovo nije prvi puta da se Apple suočio s pravnim problemima zbog punjača. Ranije ove godine s 2 miliona dolara kaznio ih je brazilski regulator zbog zavaravanja potrošača.