Studenti Studija Dizajn interijera predstavili idejna rješenja za OKC „Abrašević“

Troje mladih studenata, Jasmina Hasić, Omer Čano i Adis Sandžaktar predstavili su idejno rješenje OKC Abrašević.


4 4 scaled

U sklopu predmeta Atelje praktikum III, zajedno sa profesoricom Senadom Demirović Habibijom, kroz semestar su osmišljavali, razrađivali, te na kraju prezentovali projekat. Ponudili su sadržaje koji nedostaju gradu Mostaru, kao što su fonoteka, antikvarnica, prostor za druženje i učenje. Pored toga, ponudili su idejno rješenje trga  i ljetnog kina.

Uz prezentaciju i 3D prikaze, studenti su napravili i maketu kako bi na još bolji način prikazali svoje viđenje budućeg izgleda.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

1.OSNOVA PRIZEMLJA page 0001

– Sama misija zadatka bila je omogućiti bolje uslove kako za edukativne sadržaje tako i za samo očuvanje kulturnih događaja, okupljanja te pružiti raznovrsne sadržaje koji gradu Mostaru nedostaju, a koje naš Mostar kao i naši vršnjaci zaslužuju. Također cilj nam je bio da predstavimo Abrašević  kao kvalitetan Omladinski kulturni centar koji podržava različitosti ljudi, spaja ljude svojim raznovrsnim sadržajima, edukacijama kao i događajima, rekao je Adis Sandžaktar, treća godina Studija Dizajn interijera.

0

 – Ovaj projekat za mene je bio izazovan od samog početka kroz istraživanja, proces rada pa sve do  finalne makete. Želim spomenuti to da je na početku ovog predmeta u sklopu terenskog sata, posjeta OKC-u bio zapravo moj prvi susret sa navedenom ustanovom kao i to da sam ostala zapanjena koliko se zapravo prostora za razne sadržaje i mogućnosti nudi u sklopu objekta. Smatram da je važno istaći to što smo imali mogućnost biti na lokaciji kada god smo imali potrebu za istim kao i razgovor sa direktorom i ljudima koji provode svoje vrijeme u ovoj ustanovi što nam je dodatno olakšalo razradu projekta. Zahvalna sam što je sama ideja kao i odbrana idejnog rješenja pred predmetnom profesoricom, kolegama i gostima prošla uspješno, istakla je studentica Jasmina Hasić.

1 1 1 scaled

– Izuzetno smo ponosni što smo kroz ovaj projekat uspjeli učiniti pozitivne stvari za našu zajednicu. Kroz sami projekat trudili smo se da maksimalno odgovorimo na sve izazove, te da ovaj objekat učinimo što funkcionalnijim za korisnike, kroz projektovanje i dizajn. Također bih spomenuo da je planirana izložba studentskih radova iz pomenutog predmeta pred građanima Mostara, rekao je student Omer Čano.

Ovosemestralni zadatak na predmetu Atelje praktikum III je bio projektovanje idejnih rješenja za dva značajna objekta u gradu Mostaru. OKC Abrašević i DSRiFV Partizan.

3 5 scaled

– Studenti Jasmina Hasić, Čano Omer i  Sandžaktar Adis radeći na osmišljavanju novih sadržaja u OKC – Abrašević – u koje su dobili kroz identifikaciju i analizu zatečenog stanja ispitivanja korisnika te motivacijskim i inspiracijskim sadržajima koji se pojavljuju u drugim urbanim sredinama koje su posjetili ili o kojima su čitali i istraživali, dovele su u konačnici do jednog odličnog rješenja za budući ABRAŠEVIĆ, kako svojom dopunjenom funkcijom tako i formom, te savremenom arhitektonskom  pojavnošću, zaključila je profesorica doc. dr. Senada Demirović Habibija.