Studenti SSST na Evropskom univerzitetskom debatnom takmičenju 2014

Evropsko univerzitetsko debatno takmičenje - EUDC (eng. The European Universities Debating Championship) je najprestižniji i najizazovniji debatni turnir u Evropi. Svake godine stotine debatanata se okupljaju i razgovaraju o najnovijim temama koristeći britanski parlamentarni debatni format.


EUDC Zagreb 2014

Evropsko univerzitetsko debatno takmičenje – EUDC (eng. The European Universities Debating Championship) je najprestižniji i najizazovniji debatni turnir u Evropi. Svake godine stotine debatanata se okupljaju i razgovaraju o najnovijim temama koristeći britanski parlamentarni debatni format.

Ove godine EUDC održan je u Zagrebu, a našu zemlju predstavljao je tim studenata Univerziteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST) – Sarrah Nurović i Benjamin Tinjić. Kao jedini tim iz BiH, pobrinuli su se da BiH bude dobro predstavljena i vidljiva na evropskoj debatnoj sceni ove godine. Uz podršku svog univerziteta oni su uspjeli da pokažu svoje debatne sposobnosti, nauče mnogo o aktuelnim temama i upoznaju najbolje debatante iz cijele Evrope. Sa sobom su donijeli mnogo znanja i iskustva nazad u Sarajevo.

– Bila mi je čast predstavljati SSST na Evropskom univerzitetskom debatnom takmičenju održanom u Zagrebu, te upoznati istomišljenike, mlade profesionalce i buduće lidere iz svih dijelova Evrope. Dobila sam priliku da se natječem i prezentiram svoje argumente i ideje o raznim temama. Osim toga, stekla sam dosta iskustva i znanja u tako kratkom periodu, i to zaista mnogo cijenim. Ja sam vrlo zahvalna što mi je univerzitet pružio takvu priliku da proširim svoje vidike i poboljšam svoje znanje. Ohrabrujem i druge studente da se pridruže debatnom klubu i da debatuju, jer sam uvjerena da se neće pokajati i da će im to svakako biti od koristi kasnije, kaže Sarrah Nurović.

– Moje iskustvo u Zagrebu bilo je nezaboravno. Iako nisam zadovoljan rezultatima, svakako mogu reći da sam puno naučio, ne samo o debatnoj zajednici, ali i o sebi također. Bilo je to izazovno putovanje, ali na kraju veoma korisno i bio bih spreman to ponovo učiniti u tren oka, ističe Benjamin Tinjić.

Ovogodišnje Evropsko Univerzitetsko Debatno Takmičenje je vrlo vrijedno iskustvo za ova dva studenta i, kako navode u svom saopštenju, Debatni klub SSST se već raduje ovom takmičenju naredne godine, koje će se održati u Beču.

(STUDOMAT.ba)