Studenti se tužnim ispovijestima opraštaju od profesora: “Jednom nam je donio da jedemo na ispit”

"Prvi usmeni ispit, puno straha, brige i svega što jednog studenta snađe... Izlazi profesor iznosi nam sok i čokolade. 'Evo uzmite, da nam ne budete gladni'," napisala je studentica.


markovic

Preminuo je profesor Sergije Marković koji je predavao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Profesor je predavao na katedri za Histologiju i embriologiju.

Ova informacija potvrđena je i u objavi Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta, koji su se od profesora oprostili emotivnom objavom.

 – S velikom tugom i žalošću obavještavamo vas da nas je napustio naš prof. dr. Sergije Marković. Profesor Marković je ostavio neizbrisiv trag među nama studentima, među njegovim kolegama i svima koji su ga poznavali. Bio izvrstan nastavnik, pedagog, kolega i prijatelj. O njegovim djelima, gestama pričat će generacije studenata koji su imali čast i zadovoljstvo da ih edukuje profesor Marković. Svojim osobinama i karakterom, nevjerovatnom harizmom, izazivao je osjećaje poštovanja od strane studenata. Porodici, prijateljima, kolegama i studentima profesora Sergija Markovića, upućujemo iskreno saučešće, stoji u Facebook objavi Studentskog vijeća MEDICUS.

Koliko su studenti pogođeni viješću o smrti profesora Markovića svjedoče brojne objave na društvenim mrežama. U nastavku pročitajte samo neke od ispovijesti studenata koje su objavljene na društvenoj mreži Facebook.

 – Prvi usmeni ispit, puno straha, brige i svega što jednog studenta snađe… Izlazi profesor iznosi nam sok i čokolade “evo uzmite, da nam ne budete gladni” Dolazim na red, prvo isptino pitanje mi je bilo “kolegice, kako ste?” Mislim da to sve o njemu govori… Veliki profesor, još veći čovjek…

 – Ne mogu da vjerujem. Predobar profesor i jos bolji čovjek. Bio je svijetla tačka našeg fakulteta i uvijek pristupačan studentima. Kad god nešto nije bilo jasno bio je tu da objasni maksimalno i s osmijehom na licu. Počivaj u miru! 

 – Dragi profesore, bili ste svijetlo u mraku našeg obrazovnog sistema. Pa vi ste bili jedini profesor koji prvi pozdravlja svoje studente, uvijek sa osmijehom za svakoga. Nakon jednog mora egocentrizma sa kojim se brucoš susretne kad upiše fakultet, mene je fasciniralo kad vi zadržite vrata da prođe baš taj “obični” student. Još mu se pri tom najsrdačnije nasmijete. Sitne stvari su odavale vašu veličinu. Puno puta sam poželjela da svoju ličnost gradim kao vi, bili ste nam primjer kako ostati prizeman, a biti veliki stručnjak. Uvijek ću vas se rado sjećati, vaše sposobnosti da opustite svaku situaciju pa čak i ispit. Zaista ste bili veliki gospodin i veliki čovjek. Počivajte u miru. 

 – Čast je bila učiti od Vas. Počivajte u miru!

Dirljiv status objavila je i Alisa Dedić, predsjednica SV MEDICUS na svom Facebook profilu:

 -Medicinski fakultet u Tuzli i akademska zajednica su izgubili veliku ličnost, napustio nas je prof.dr Sergije Marković.
Danas boli i nas studente, sve one koji su imali priliku da upoznaju profesora, jer je on bio puno više od toga. Profesor Marković je bio prijatelj, pedagog i psiholog svim svojim studentima. Nezaobilazni su bili razgovori sa njim o svemu i svačemu, uvijek uz kafu i smijeh. Ne sjećam se da je ikad iko izašao iz njegove kancelarije neraspoložen, a uvijek je imao vremena za nas. Profesor Marković je bio i prvi koji mi je prišao i čestitao na novoj funkciji kao prve žene na mjestu predsjednika SV “MEDICUS”, ostao je poslije radnog vremena i sa buketom u rukama poželio mi sreću u radu. Surađivali smo onako kako je to on najviše volio, kao kolege i prijatelji, a na Naučno-nastavnim vijećima uvijek je bio podrška svojim studentima. Generacije ljekara su prošle kroz njegovu katedru, i kad god bi bivši studenti, sada već ljekari, “navratili” do fakulteta, uvijek bi se tražio profesor Sergije i razgovor sa njim uz kafu.
Hvala Vam!!! Vaši studenti će Vas pamtiti i spominjati.
Porodici iskreno saučešće.