Kampus u ovom gradu u BiH nema ni kantinu, trgovinu, a ni prijevoz

"Studenti ne dolaze na predavanja gdje je prisustvo obavezno."


unbi
Foto: Screenshot

Za studente Biotehničkog i Pedagoškog fakulteta u Bihaću koji predavanja pohađaju u kampusu udaljenom sedam kilometara od centra Bihaća ni ove godine nije organiziran prijevoz. Kako Bihać uopće nema regulisan gradski prijevoz, studenti su primorani dolaziti pješke, a oni koji mogu – svakodnevno plaćaju taksi.

U kampusu za studente nema kafeterije, restorana ili bilo kakve trgovine u kojoj bi mogli kupiti hranu ili piće. Ipak, ti problemi su u sjeni većeg, jer od početka ove akademske godine nema prijevoza za studente.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Studenti ne dolaze na predavanja gdje je prisustvo obavezno. Dodatno je finansijski problem jer ni studenti ni roditelji nisu planirali te troškove. Neki dolaze pješice, neki taksijem, neki vlastitim automobilima, ali nisu svi to u mogućnosti, kaže Najda Dautović, zamjenica predsjednika Unije studenata UNBI.

Dekan Biotehničkog fakulteta u Bihaću Husein Vilić smatra kako je sramota, i dekana i uposlenika, da gledaju studente kako tako dolaze.

Ovaj će problem prouzročiti druge, ističu iz Uprave fakulteta.

 – Žalosno je, pored svih napora koje Pedagoški i Biotehnički fakultet ulažu, da nam izostaje podrška resornog ministarstva i da ćemo zbog banalnog problema kao što je prevoz imati sve manje studenata, navodi Vildana Pečenković, dekanesa Pedagoškog fakukteta u Bihaću.

Vilić dodaje kako će još veći problem biti kada padne snijeg: „Neće dolaziti na predavanje, neće moći ostvariti prava i obaveze i doći ćemo u nezavidnu situaciju“.

U Ministarstvu obrazovanja kažu da rade na rješavanju ovog problema.

 – Vlada Unsko-sanskog kantona i Ministarstvo obrazovanja razumiju probleme studenata i činimo sve što je u našoj mogućnosti da njihov standard podignemo na viši nivo. Na zahtjev Unije studenata Ministarstvo je odobrilo sredstva za ovaj problem i omogućilo prevoz za studente do kraja zimskog semestra, izjavila je Adisa Eminoglu, šefica Odsjeka za visoko obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja USK-a.

Rektor Univerziteta u Bihaću Fadil Islamović kazao je kako postoji ideja da se jedan autobus manjeg kapaciteta osposobi za narednu godinu i za studente i za osoblje: „Nadam se da ćemo se tom rješenju približiti i da ćemo naredne godine imati to pitanje riješeno“.

Prijevoz je samo jedan od brojnih problema fakulteta smještenih u kampusu, a svakako i jedan od razloga zašto je za Pedagoški i Biotehnički fakultet svake godine interes studenata sve manji, piše Federalna.ba.