Studenti se požalili: Ovako izgleda studentski centar u Banjaluci i čeka se novac za renoviranje

Prljavi i truli zidovi, polomljen namještaj, manjak prostora, kratki kreveti, vlaga, dotrajalo kupatilo...


Foto: Atvbl.rs

Prljavi i truli zidovi, polomljen namještaj, manjak prostora, kratki kreveti, vlaga, dotrajalo kupatilo, nedostak opreme za odlaganje osnovnih životnih namirnica i preparata za osnovnu higijenu. Slika je u sobama trećeg paviljona Studentskog centra u Banjaluci. Novi namještaj je, pričaju studenti, neophodan kako bi imali bolje uslove za život.

Advertisements

– Prije svega nedostatak prostora, mi nemamo ni polica niti išta, dva ormara dijelimo, ovo što imamo dotrajalo je dosta, namještaj se, ružno je reći raspada, stolarija je dotrajala, rekla je Saška Tepavčević, student Fakulteta političkih nauka.

– Namještaj je dotrajao i puno bi značilo renoviranje. Trudimo se svi da koliko, toliko održavamo prostorije i sve, ali na ovakav objekat nije baš moguće, tako da bi renoviranje dobro došlo i zbog učenja i funkcionisanja, kaže Nikolina Bulajić, student Fakulteta bezbjednosnih nauka.

Rukovodstvo Studentskog centra preduzelo je sve korake kako bi se uslovi u sobama poboljšali. Međutim, sada sve koči Ministarstvo za visoko obrazovanje. Rukovodstvo centra više od mjesec dana čeka na njihov odgovor. Tada su poslali zahtjev za odobrenje sredstava za nabavku novog namještaja nadležnom Ministarstvu koje je to trebalo da uputi na Vladu, ali odgovor još nisu dobili. Nakon našeg upita ministarstvo Srđana Rajčevića prebacuje loptu na druga ministarstva, tvrdeći da u njima nije problem.

– Raspisan je tender za sanaciju, završetak radova planiran je do kraja septembra. SC Nikola Tesla sad potražuje novac za namještaj (450.000 KM), kako bi paralelno raspisali tender i za to. Prvo se dostavljaju podaci o potencijalnom projektu (PIMIS sistem), koji se kandiduju za finansiranje. Ne odlučuje MNRVOID o tome, niti raspolaže sredstvima za te namjene, rekli su nam iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Advertisements

Novac im treba što prije kako bi ispoštovali sve procedure i studente uselili na vrijeme, tvrdi rukovodstvo Doma. Nije im jasno zašto se toliko čeka i šta koči samu realizaciju.

– Išli smo sa prijedlogom za nekih 450.000 KM izračunali smo da bi bilo dovoljno u bruto iznosu kako bismo opremili paviljon tri studentskim namještajem i dio kancelarijskog prostora. Sada bismo napravili su skladu sa studentskim standardima i po uredbi i osnivanju organizacije ustanova ovakvog tipa kao što je Studentski centar. To bi puno značilo jer dobili bismo krevete koji su u standardu i kompletn namještaj. Postojeći namještaj ne može čak ni da se vrati jer dimenziono ne odgovara uslovima novih soba, sada kada uradimo nove sobe, rekao je Zdravko Špirić, zamjenik direktora Studentskog centra “Nikola Tesla“.

Uz podršku Vlade RS na objektu trećeg paviljona počeli su vanjski radovi i sanacija zgrade. Za to je izdvojeno blizu tri miliona maraka. Međutim, novac za namještaj će još da sačeka, iako je prijeko potreban i najviše bi mogli da ispaštaju studenti.

Bez opreme, tačnije namještaja koji je potreban za opremanje soba i ostalih prostorija u Domu nema useljenja za 350 studenata. Rokovi ističu jer studenti već u oktobru treba da usele u ove prostorije, prenosi Atvbl.rs.