Studenti raspisali poljoprivredni fotokonkurs: Nagrade za najbolje radove

Nakon završetka izbora nagrađenih fotografija, sve će se naći na izložbi, koja će biti otvorena početkom januara 2023. godine, a tom prilikom će biti uručene i nagrade.


1 8
Foto: agroklub.ba

Asocijacija studenata Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta sa Univerziteta u Sarajevu i ove godine je raspisala nagradni fotokonkurs u čijem je fokusu poljoprivreda.

Fotokonkurs predstavlja aktivnost u okviru projekta AGRObjektiv 2022, koji sufinansira Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, a cilj projekta je razvoj svijesti o značaju poljoprivrede i proizvodnje hrane, promocija bosanskohercegovačkog sela i agrara te popularizacija fotografije i umjetnosti među mladima, navode organizatori.

Ko može učestvovati?

Tema ovogodišnjeg konkursa je “Zlatna jesen”, a autori zadržavaju slobodu artističke ekspresije u okviru navedene teme. Rok za prijave je do 16. decembra ove godine, do 23:59, a pravo učešća imaju srednjoškolci i studenti iz cijele Bosne i Hercegovine, bez obzira na to koju školu ili fakultet pohađaju.

2 3
Foto: agroklub.ba

Uslovi za učešće su sljedeći:

  • Autori moraju biti upisani u srednju školu ili na neki od fakulteta u Bosni i Hercegovini, bilo koje godine i statusa,
  • Fotografije koje se prijavljuju moraju biti autorsko djelo učesnika koji istu prijavljuje,
  • Svaki učesnik može prijaviti maksimalno jednu fotografiju,
  • Fotografije ne smiju sadržavati nikakve tekstualne poruke ili potpise,
  • Autori se slanjem fotografija odriču autorskih prava na fotografiju u korist organizatora, a isti ih može koristiti u svrhu štampanja i objavljivanja u printanim ili elektronskim medijima, promomaterijalima i druge svrhe bez isplate dodatne naknade autoru,
  • Pravo prijave nemaju članovi žirija koji će vršiti selekciju fotografija pristiglih na konkurs,
  • Fotografije moraju biti snimljene fotoaparatom ili mobilnim telefonom u prihvatljivoj rezoluciji,
  • Fotografije se šalju u digitalnom formatu (JPG ili JPEG), pri čemu ne smiju biti veće od 10 MB,
  • Prijava se vrši putem google forme (dostupno ovdje), a prilikom prijave autori su dužni navesti svoje ime i prezime, godinu rođenja, prebivalište, školu/fakultet koji pohađaju, kontakt e-mail i broj telefona, kao i uređaj kojim je snimljena fotografija (marka i model aparata/telefona).

Pristigle fotografije će biti objavljene na Facebook stranici udruženja i ocjenjivat će se po osnovu dva kriterija – po principu najvećeg broja reakcija na fotografiju bira se 15 fotografija koje ulaze u uži krug izbora, a potom stručni žiri bira najkvalitetnije tri fotografije koje će biti i nagrađene, prenosi agroklub.ba.

Organizatori su najavili i ovogodišnje nagrade. Za prvo mjesto pripremili su pametni sat, za drugo mjesto bežične slušalice, dok će trećeplasirani učesnik biti nagrađen bežičnim zvučnikom.

Planirana i izložba

Nakon završetka izbora nagrađenih fotografija, sve će se naći na izložbi, koja će biti otvorena početkom januara 2023. godine, a tom prilikom će biti urečene i nagrade.

– Ovo je četvrti put da organizujemo ovakav konkurs za mlade, a sve s ciljem njihovog boljeg upoznavanja lijepih strana poljoprivrede, proizvodnje hrane i života na selu. Tokom proteklih godina imali smo preko 220 učesnika sa isto toliko fotografija, kazao je Ajdin Avdović, predsjednik ASPPF.

3 2
Foto: agroklub.ba

Iz ASPPF pozivaju sve zainteresovane studente i srednjoškolce da prijave svoje fotografije i učestvuju u takmičenju, a sve ostale da zaprate njihove stranice na društvenim mrežama kako bi imali priliku pogledati prijavljene radove i lajkom podržati svoje favorite.

– Učesnici, ali i brojni drugi dijele te fotografije i na taj način učestvuju u našoj promotivnoj kampanji, dodaje Avdović te pojašnjava kako svake godine, zahvaljujući dijeljenju fotografija, preko 200 hiljada korisnika društvenih mreža vidi jedinstven fotoalbum koji poljoprivredu predstavlja u najljepšem svjetlu.

Neke od najbolje ocijenjenih fotografija iz proteklih godina pogledajte u galeriji.

4 1