Studenti psihologije objasnili pojam “ciklus seksualnog odgovora”

Studenti psihologije su objasnili šta je to ciklus seksualnog odgovora.


Foto: Youtube screenshot
Foto: Youtube screenshot

Studenti psihologije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu u sklopu kolegija Psihički poremećaji – etiologija i dijagnostika kod profesorice Nataše Jokić-Begić pokrenuli su platformu ‘kako si?’ gdje žele podijeliti korisne savjete i provjerene edukativne sadržaje.

Krenuli su za vrijeme pandemije, a sada su to proširili i na druge sastavnice naših života, a među najnovijim stvarima objašnjavaju šta je to ciklus seksualnog odgovora.

Iako je još uvijek jedna od tabu tema u našem društvu, o seksu kao dijelu naših života potrebno je govoriti. Tako su studenti psihologije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu na svojoj platformi ‘kako si?’ objasnili što je to točno ciklus seksualnog odgovora.

– Znate li možda koje su osnovne ljudske potrebe? Hrana, voda, spavanje i… Nešto na čemu ponekad zastanemo jer nije u potpunosti izašlo iz kategorije tabu teme. Riječ je o seksu, pojavi s kojoj vjerujemo da smo dobro upoznati, ali se svejedno možemo zapitati bismo li znali samostalno nabrojati faze ciklusa seksualnog odgovora, napisali su na svom Facebooku.

‘Vrlo je bitno spomenuti naš najveći seksualni organ – mozak’

Zatim su objasnili što je uopće taj ciklus te koliko faza ima i je li jednako kod muškaraca i kod žena.

– Prikazani model Mastersa i Johnsonove sadrži obrasce koji se pojavljuju u kontekstu seksualnog uzbuđenja i odgovora. No, ne smijemo zaboraviti da unatoč obrascima utvrđenim istraživanjima, naše iskustvo ovisi o našim uvjerenjima i očekivanjima, fiziologiji, odnosu s partnerom i mnogim drugim varijablama, navodi se u objavi.

Znate li možda koje su osnovne ljudske potrebe?
Hrana, voda, spavanje i… 🙃
Nešto na čemu ponekad zastanemo jer nije u…

Objavljuje kako si?Srijeda, 9. veljače 2022.

Ciklus je tako podijeljen u četiri čina: uzbuđenje, plato, orgazam i razrješenje.

– Kada pričamo o seksu i seksualnom uzbuđenju, vrlo je bitno spomenuti naš najveći seksualni organ – mozak. Naš mozak diktira što percipiramo seksualno uzbudljivim i tako upravlja našim seksualnim odgovorom. Faza uzbuđenja u ovom modelu opisuje početak seksualnog odgovora. On nastaje kao reakcija na seksualne podražaje ili seksualne fantazije, a okidači, odnosno ono što nas uzbuđuje, varira od osobe do osobe. Intenzitet ovog procesa nije konstantan, pa tako tokom seksualnog čina erekcija i vlažnost mogu rasti i padati, to je sasvim prirodno i ne mora nužno značiti da osoba nije uzbuđena, stoji na stranici platforma ‘kako si?’.

Što se tiče još jednog tabua, orgazma, napominju kako je sasvim prirodno ne doživjeti ga te to vrijedi za oba spola.

– To ne čini seks nužno lošim, neugodnim ili nezadovoljavajućim. Mnogi ljudi uživaju u bliskosti s partnerom/icom, u primanju i pružanju užitka. Dužina trajanja, intenzitet i broj kontrakcija tokom orgazma varira od osobe do osobe (kao i od orgazma do orgazma kod same osobe), no generalno ne postoji značajna razlika između spolova u duljini trajanja orgazma te istraživanja pokazuju da ih muškarci i žene psihološki doživljavaju na gotovo identičan način, objašnjavaju.

Zadnja faza, odnosno čin ciklusa seksualnog odgoja je razrješenje kada se događa prestanak svih seksualnih aktivnosti, piše Srednja.hr.

– Faza razrješenja može slijediti bilo koju od prijašnjih faza, tj. ne događa se samo ako je postignut orgazam, već može označavati kraj seksualnog interesa i prestanak seksualne aktivnosti. Orgazam nije jedini način na koji seks smije završiti – ponekad jednostavno izađemo iz tog stanja uma i ne želimo nastaviti sa seksom, poručuju s platforme ‘kako si?’, a detaljnije o tome možete pročitati ovdje.