Studenti Pravnog fakulteta UNZE viceprvaci Futura Moot Court takmičenja iz simuliranog suđenja

Pod pokroviteljstvom Civil Rights Defenders-a, prestižne svjetske nevladine organizacije za zaštitu i promoviranje ljudskih prava i sloboda, na Apelacionom sudu u Kragujevcu je od 22. do 24. jula održano 5. po redu Futura Moot Court takmičenje u simulaciji suđenja i poznavanja Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te jurisprudencije Evropskoga suda za ljudska prava.


Od ukupno šest ekipa, tim Debatnoga kluba Gorgija Pravnoga fakulteta Univerziteta u Zenici, kojem je ovo bilo treće uzastopno učešće, ostvario je zavidno 2. mjesto i time nastavio kontinuitet zapaženih rezultata. Nakon 1. mjesta sa debitantskoga nastupa 2014. godine na Kantonalnom sudu u Mostaru, te prošlogodišnjega 2. mjesta sa Općinskoga suda u Travniku, studenti ovog fakulteta, u sastavu: Nataša Bilić, Azra Bešlagić, Selma Halilović, Ajla Delić, Mirza Imamović i Dino Saletović, i ove godine su se pod palicom iskusnog mentora mr. sc. Enisa Omerovića istaknuli pred eminentnim imenima pravne nauke iz Republike Hrvatske, Republike Makedonije i Republike Srbije.

Treba istaći i to kako je ovogodišnje takmičenje obilježeno većim brojem ekipa i veoma jakom konkurencijom koju su činili timovi s pravnih fakulteta iz Zenice, Mostara, Tuzle, Travnika, Kragujevca i Skoplja. U kategoriji najboljih pisanih podnesaka, tim iz Zenice je u ukupnom zbiru osvojio 3. mjesto, s posebnim naglaskom da je daleko najsadržajnije svoju argumentaciju potkrijepio bogatom sudskom praksom.

Također, ove godine je zbog većeg broja učesnika promijenjen sistem takmičenja, tako da su timovi bili podijeljeni u dvije grupe po eliminacionom principu. Tim Gorgija se našao u grupi s klubovima Dimitrije Davidović Kragujevac i Universitas Tuzla, pri čemu je sa dvije pobjede suvereno zauzeo vrh tabele i osigurao plasman u daljnju fazu zajedno s Kragujevčanima. U polufinalnome dvomeču, aplikanti i respondenti iz Zenice su savladali tim ANSA Fakulteta pravnih nauka iz Travnika, čime su se i više nego zasluženo našli u velikome finalu, gdje ih je ponovo dočekao tim iz Kragujevca, koji je u drugome polufinalnome duelu bio bolji od ekipe s University American College-a Skoplje.

Nakon iscrpne, izjednačene i do posljednjega trenutka neizvjesne borbe, u konačnici je više uspjeha imao kragujevački tim, koji je odnio pobjedu sa 2 boda prednosti. No, i pored toga, zadovoljstva u zeničkome taboru nije moglo nedostajati, ponajviše zbog toga što su kroz ovo nezaboravno i produktivno iskustvo uspostavili srdačne i prijateljske odnose s  kolegama iz Kragujevca, a takmičenje okončali kao ekipa sa samo jednim porazom.

Pored toga, dokazani stručnjaci koji su činili sudska vijeća odali su veliko priznanje timu iz Zenice i njihovo treneru na iskazanom nivou predanosti, mudrosti i ozbiljnosti, kao i zbog zadržavanja kontinuiteta u sada već tradicionalnome ulasku u završnicu takmičenja, dok je student Mirza Imamović, kao aplikant, dobio pohvale od strane organizatora na ime zavidnoga i natprosječnoga demonstriranja vještina govorništva, argumentiranja i snalažljivosti.

– Prije svega, želio bih odati najiskrenije priznanje i zahvalnost organizatoru i gradu domaćinu na iskazanoj srdačnosti, ugođaju i profesionalnosti kojih ni u jednom trenu nije manjkalo. Doživjeti jedan sudski postupak dokazivanja pred osobama čija imena u oblasti prava itekako znače i imaju težinu, iskustvo je koje će zauvijek ostaviti pečata na putu ka izgradnji moje ličnosti i statusa kao budućeg diplomiranog pravnika. Tek na ovakvim događajima student može spoznati istinsku draž zbog koje se u stvari odlučio za ovu profesiju i uvidjeti u kom smjeru bi se trebao kretati.

Zahvaljujući komentarima upućenim od strane pravnih doajena s područja zemalja regiona, dodatno sam učvrstio i potvrdio svoju opredijeljenost da mukotrpno i odlučno nastavim raditi ka tome da se izdignem iznad sivila i prosjeka, te pokažem kako ova zemlja još uvijek može računati na zdrave mlade umove koji su sposobni i spremni preuzeti teret vremena kojeg živimo i zakoračiti u svjetliju sutrašnjicu. Zahvalio bih se svojim timskim kolegama i našim mentorima na prikazanoj kolegijalnosti i timskom duhu kojeg smo izgradili tokom pripremnih aktivnosti i nastupa kroz mečeve, što je na koncu rezultiralo sjajnim 2. mjestom.

Za kraj, toplo preporučujem svojim vršnjacima i drugim kolegama da iskoriste ovakve projekte i dokažu sebi da mogu, da vrijede i da se zalaganje i usavršavanje uvijek vrednuju i isplate, prokomentirao je ovogodišnji nastup i plasman student III godine Mirza Imamović, koji se takmičio na strani zastupnika tužitelja.

Svoje viđenje s nama je podijelila i Nataša Bilić, studentica završne godine studija, koja je također nastupala na strani aplikanata.

– Takmičenje je naprosto prevazišlo sva moja očekivanja, budući da su istom pored kolega sa drugih fakulteta prisustvovali i najistaknutiji stručnjaci iz oblasti ljudskih prava i sloboda. Pozitivni komentari koje smo dobili s njihove strane imaju posebnu vrijednost i tumačimo ih kao priznanje odato našoj visokoobrazovnoj ustanovi kao kolektivu. Nova znanja i iskustva stečena kroz nadmetanje, razmjenu stavova i zdravu konkurenciju nešto su što se ne može nadomjestiti. Veoma sam ponosna na svoj tim, trenera mr. sc. Enisa Omerovića i kolegicu Arnelu Maglić iz Debatnoga kluba Gorgija, i smatram da smo dostojno predstavili naš fakultet u najboljem mogućem svjetlu kako i dolikuje, ističe Nataša.

Ovo je još jedna potvrda ispravnosti pristupa i načina rada nastavnoga osoblja Pravnoga fakulteta UNZE po pitanju involviranja i pripremanja studenata za učešće na prestižnim regionalnim i međunarodnim takmičenjima, zbog čega je za veoma kratko vrijeme stekao ugled i reputaciju kao jedan od najuspješnijih pravnih fakulteta u našoj zemlji, ali i znatno šire, koji, po ocjeni sudionika ovoga projekta, polako razvija svoju jedinstvenu “školu” moot courta.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.