Studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu se kvalifikovali na svjetsko takmičenje u Oxfordu

Studenti su se plasirali na svjetsko takmičenje iz medijskog prava u Oxfordu.


pravni fakultet unsa

Studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu, okupljeni u klubu Iudex, učestvovali su od 02. do 04. decembra 2020. godine u usmenom dijelu regionalnog takmičenja iz medijskog prava – Price Media Law Moot Court Competition. Takmičenje je održano u online sudnicama, a radni jezik je bio engleski.

Klub „Iudex“ su čini: Igor Petković, Delila Islamović, Nasiha Nuhanović i Selma Lončarić. Studente su za takmičenje pripremali asistenti Nasir Muftić, LLM, Tahir Herenda, LLM i Harun Išerić, MA iur.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Takmičenje je počelo u mjesecu maju 2020. godine, objavljivanjem hipotetičkog slučaja koji je bio posvećen slobodi govora i okupljanja u vrijeme pandemije virusa. Studenti su sve do novembra istraživali pitanja slobode okupljanja i govora online te širenja dezinformacija i lažnih vijesti o virusu, te pisali podneske (u ime aplikanta i u ime države povodom navodne povrede Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima) temeljeći svoje argumente na sudskoj praksi UN-ovih tijela za ljudska prava, Inter-američkog suda za ljudska prava, Evropskog suda za ljudska prava, Suda EU i najviših nacionalnih sudova i na najrecentijoj literaturi.

U okviru usmenih rundi, studenti su igrali četiri meča i pobijedili u tri. U meču za treće mjesto, pobjedili su pravni fakultet iz Budimpešte, a sudsko vijeće su činili: Enis Omerović (Pravni fakultet u Zenici), Krisztina Rozgonyi (Univerzitet u Beču) i Tamás Szabó (advokat). Osvojivši treće mjesto, studenti su ponovili do sada najbolji uspjeh Pravnog fakulteta u Sarajevu, iz 2013. i 2015. godine.

Igor Petković je osvojio treće mjesto u kategoriji najboljih govornika (u konkurenciji od 70 učesnika).

Temeljem ostvarenog uspjega, studenti su se plasirali na svjetsko takmičenje, kao peta ekipa iz BiH kojoj je to pošlo za rukom od 2008. godine. Svjetsko takmičenje, koje će okupiti 35 najbolji svjetskih pravnih fakulteta, bit će održano krajem marta i početkom aprila 2021. godine.

Podršku studentima Pravnog fakulteta je pružila UniCredit banka.