Studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu osvojili drugo mjesto na regionalnom takmičenju pred Evropskim sudom za ljudska prava!

Na XIII. regionalnom takmičenju pred Evropskim sudom za ljudska prava (Regional Moot Court Competition before European Court of Human Rights) koje se održano od 17. do 19. maja 2019. u Banjoj Luci, šest studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu okupljenih u klubu „Iudex“ osvojili su drugo mjesto dokazavši svoje izvrsno znanje i vještine. Ovo je prvi put u historiji ovog takmičenja da je ovakav rezultat pripao nekom klubu iz Bosne i Hercegovine!


1 0

Pravni fakultet predstavljali su studenti Toni Kolak, Adna Škamo, Hana Alkić, Zerina Ramović, Hamza Begić i Kerim Šahman, uz podršku studentice Amile Čeho. Za takmičenje su ih pripremali asistenti Harun Išerić i Mirza Hebib.

Nakon ranije održanog predtakmičenja „Futura“ na regionalnom nivou, a u konkurenciji 12 najbolje kvalificiranih klubova iz 7 država regije (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Albanija i Makedonija) – sarajevski tim je pokazao izvrsno znanje, argumentaciju i retoričke vještine, prenosi pfsa.unsa.ba.

Studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu, u polufinalu su nadmašili klubove iz Ljubljane i Novog Sada, a u finalu gdje je sudilo veliko vijeće od pet sudija, jedan meč su dobili, jedan izgubili, s tim da je minimalna razlika bodova išla u korist kluba „Dimitrije Davidović“ Pravnog fakulteta iz Kragujevca.

Finale takmičenja sudili su bivši sudije Evropskog suda za ljudska prava prof. dr Boštjan Župančić i prof. dr Ljiljana Mijović, dr Bosa Nenadić, bivša predsjednica Ustavnog suda Srbije, Ranko Marijan, sudija Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Aleksandra Martinović, predsjednica Ustavnog suda FBiH.

Studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu primili su najviše pohvale od strane sudija i organizatora takmičenja, a nijanse su presudile za prolazak na Grand Final takmičenje u Strasbourgu.

Nastavak ove pozitivne priče uslijedit će početkom nove akademske godine, za kada je planirano otvaranje poziva i početak rada s novim kandidatima.

(STUDOMAT.ba)