Kako troše studenti?

Svi znamo da studentski život nije ni lak ni jeftin. Međutim, postoje neki troškovi koje nijedan student ne može izbjeći.


students 1558603528

Koliko studenti troše tokom studija i nije neko pravilo. Svaki student razlikuje se kad je riječ o trošenju, ali neki izdaci svima su zajednički. Hrana, troškovi stanovanja ili prijevoz nešto su na što svaki student mjesečno potroši određenu svotu novca. No, studenti izdvajaju svoj novac i na mnoge druge stvari, prenosi educentar.net.

Najviše se troši na stanovanje

Samo su rijetki sretnici koji imaju priliku studirati u svom mjestu stanovanja. Oni svoje mjesečne izdatke ne trebaju odvajati na plaćanje smještaja u studentskim domovima ili unajmljenim stanovima. Za one koji su zbog studija morali potegnuti u drugi grad savršeno razumiju koliko novca mjesečno trebaju izdvojiti na financiranje smještaja.

Studentima koji su smješteni u domovima ipak je malo lakše, nego što je to onima koji unajmljuju stan. Oni osim najma plaćaju i kućne potrepštine, hranu i režije. Da bi barem malo smanjili financijske troškove, studenti uzimaju cimere s kojima dijele troškove stanovanja.

Javni prijevoz

Prijevoz je također trošak koji samo rijetki studenti mogu izbjeći. Najčešće su to oni koji posjeduju vlastiti automobil, no čak i oni moraju izdvojiti određenu svotu novca za gorivo, eventualni popravak i registraciju. Oni studenti koji ne posjeduju vlastiti automobil, novce troše na javni prijevoz unutar grada, ali i kada putuju kući.

Ne može se bez moderne tehnologije

Laptop, pametni telefon, Ipad… sve su to pomagala bez kojih samo rijetki studenti mogu tijekom svog studiranja. Danas je moderna tehnologija itekako potrebna, naročito studentima koji trebaju uvijek i svugdje znati što se događa. Osim toga, mnogi fakulteti dozvoljavaju studentima da umjesto zapisivanja bilješki, sve s predavanja unose u svoje laptope. O cijenama ne trebamo ni govoriti, svi znaju koliko stoji jedan smartphone. Međutim, neki studenti čije su financijske mogućnosti manje kupuju rabljena računala. Tako barem djelomice mogu smanjiti troškove.

Ni društveni život nije iznimka

Izlasci su troškovi koji nisu baš potrebni, ali za studente je karakteristično da s vremena na vrijeme izađu van i potroše novce na ludovanje. Svaki student kod izlazaka vodi računa o svojim mogućnostima – neki se odlučuju za skuplji provod, dok drugi radije odabiru kino ili izlazak u neke financijski pristupačnije klubove.

Kako pametno trošiti?

Da bi se izbjegli nepotrebni ili pretjerani troškovi, svaki student trebao bi odrediti svoje prioritete. Stvari koje su mu potrebne i one bez kojih ipak neko vrijeme može izdržati. Nikako nije pametno da potrošiš sav svoj mjesečni džeparac na izlaske, a kasnije dvije sedmice živiš na vodi i slanim štapićima. Uvijek redovito stavljaj neke novce sa strane i štedi za crne dane. Mnoge banke danas nude studentske račune i pakete koji će ti pomoći da lakše upravljaš vlastitim financijama.

(STUDOMAT.ba)