Studenti, olakšajte sebi život u studentskom domu ovim trikovima

Studenti se upravo počinju useljavati u domove i privikavati se na studentski život. Iako su domovi odlična stvar i jedinstveno iskustvo, život u domu ponekad baš i nije praktičan.


photo of busy unshaven man irons shirt on ironing board prepares for formal meeting on business con
Foto: Envato

Što ako baš želite obući omiljenu haljinu, ali je nakon putovanja u koferu užasno zgužvana, a nemate peglu pri ruci? Donosimo nekoliko savjeta kako ispeglati neprivlačne nabore u udobnosti studentske sobe.

Spremate se za izlazak, ali omiljena košulja ili haljina vam je prilično izgužvana? Naravno, ako imate peglu, to nije nikakav problem. Ali, ako živite u domu vjerovatno nemate dovoljno mjesta za sve stvari koje vam mogu zatrebati. Srećom, ispeglati nabore je moguće i bez pegle uz nekoliko praktičnih savjeta.

‘Presovanje’ odjeće

Sjećate li se presovanja cvjetova i izrade herbarija na časove prirode i društva? Isti trik možete primijeniti i za peglanje odjeće. Još je jednostavnije, jer vam neće trebati upijajući papir. Položite komad odjeće na krevet i rukama ga izravnajte koliko god možete. Zatim ga umotajte u čvrstu rolu i stavite ispod madraca da odstoji par sati. Kada ga odmotate, nabori će nestati.

Sličan trik možete izvesti i s blago vlažnim peškirom. Kao i u prethodnom triku, položite odjeću na glatku površinu, a zatim na nju stavite vlažan peškir i lagano pritisnite kako bi otklonili nabore. Peškir ne treba biti pretjerano mokar, osim ako nemate vremena čekati da se odjeća osuši, prenosi srednja.hr.

Para i vrući zrak

Fen za kosu vjerovatno imate, a on će najbrže i najlakše ispeglati nabore. Zategnite dio odjeće koji želite ispeglati i zatim iznad njega lagano prelazite vrućim zrakom iz fena. Ovaj trik je malo kompliciraniji jer morate pripaziti na temperaturu fena. Stavite ga na što manju temperaturu i malo odmaknite kako ne biste prevrućim zrakom oštetili tkaninu.

Umjesto fena možete upotrijebiti i peglu za kosu, ali sa peglom za kosu možete ispeglati znatno manju površinu odjednom, a s obzirom na to da tkanina dolazi u kontakt s peglom, morate biti posebno oprezni da ne spalite tkaninu.

Vruća voda i para također mogu pomoći. Dakle, s odjećom ćete ići pod tuš, ali ju nećete smočiti. Dovoljno je da pustite vruću vodu i para će otkloniti nabore na tkanini. Pazite da se ne opečete!