Studenti ogorčeni: Prijava ispita na Univerzitetu u Tuzli koštat će 7,50 KM?

"Dokle bolan više?", pitaju se ogorčeni studenti.


untz

Već duže vrijeme na Univerzitetu u Tuzli priča se o prelasku na elektronski način prijave ispita. Nedavno se povodom ovog pitanja oglasio ministar obrazovanja i nauke TK sa obećanjem da će testna faza primjene aplikacije e-prijava trajati do početka naredne akademske godine.

– Elektronska prijava će preko aplikacije omogućiti studentima da online putem prijavljuju ispite, a samim tim olakšat ćemo studentima, a pored toga i zaposlenim u Studentskim službama kao i nastavnom osobolju koje provodi ispite, rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Više o tome pročitajte ovdje:

UNTZ: Od naredne akademske godine elektronska prijava ispita

Međutim, u prethodnim izjavama nije spomenuto kolika će biti studentska naknada za ovaj način prijave ispita. Ova informacija potvrđena je i na Facebook stranici Filozofskog fakulteta UNTZ.

fil fakultet
Foto: Facebook

Studenti su ogorčeni ovakvom odlukom Univerziteta.

 – Elektronska prijava ispita 7,50KM. Ukoliko želite da plaćamo ELEKTRONSKE PRIJAVE koje se mogu ispuniti preko BESPLATNOG GOOGLE OBRASCA moram vam reći, da izvinite, ali gadno ste se zaje*ali. Ovdje više nije stvar samo u novcu kojeg svakako, nema. Roditelji daju posljednje novce da bi iškolovali svoju djecu. Djeca su pod stresom jer nema mjesta za kiks, ako kiksamo prokockali smo novac, a sistem i obrazovanje ne da krade nego ide u tačku krajnjeg bezobrazluka gdje nisu sposobni sa svojim kadrovima da se digitalizuju pa onda znaju gdje udariti – na novac.
U amfiteatru i učionicama nema zraka za studente, učionice su zagušljive i šansa da se unesvjestite je 80% . Kada zamolimo da se problem na bilo koji način riješi: ,, Ma znate kako kažu, hehe i ovo će proći.. ” Od 3 toaleta na fakultetu 1 je funkcionalan. Nema sapuna, nema papira. Studentske rade po 2h, kada tražite najjednostavniju stvar koja je u njihovoj dužnosti da vam odrade ili pomognu krenu vas napadati. Kada bilo kakvu pomoć očekujemo ili generalno akademsko ponašanje, rijetko ćemo je dobiti. Čast izuzetcima i profesorima i profesoricama koji ono malo jada uspiju prikriti da ne mislim da godišnje bacam hiljade i hiljade maraka da bi dobila diplomu koju mogu samo okačiti na zidu da budemo čast porodice, a bacam pare. Bacam jer od 12 predmetnih profesora imam 3 koja će me naučiti nečemu.
Dokle bolan više? Da izvinu kolege, profesori/ce, prijatelji/ce i poznanici svi koji me prate. Dokle više je*emu?
Hoćete da ostanemo? Hoćete kadrove, asistente i školovane ljude? Da Bog da ih nikad ne dobili i da Bog da svi otišli. Kome da budem sutra asistentica ili ko da me obrazuje, čovjek koji me obara na ispitu i piše i govori ” čojk ” i ” će mo ” .
Obraća mi se sa: ,, Kakve gluposti drobiš ti? ” Njemu da plaćam 7,5KM? Studentskoj koju ne mogu dobiti na broj ili očekivati da će mi pomoći? Ne, hvala, napisala je na svom Facebook profilu jedna od studentica sa UNTZ.

Elektronska prijava ispita 7,50KM.
Ukoliko želite da plaćamo ELEKTRONSKE PRIJAVE koje se mogu ispuniti preko BESPLATNOG…

Objavljuje Mulić EdnaPonedjeljak, 18. srpnja 2022.

Podršku studentima objavom na Facebooku izrazila je i asistentica na Medicinskom fakultetu UNTZ, dr Amra Nadarević-Vodenčarević koja je za ovu odluku nazvala “apsurdnom”.

Objavljuje Amra Nadarevic VodencarevicPonedjeljak, 18. srpnja 2022.