Studenti o studiranju u Zagrebu: “Nerijetko izgubim više od sat vremena na vožnju tramvajem”

Kako je to biti student u Zagrebu?


Foto: STUDOMAT / Envato
Foto: STUDOMAT / Envato

17.11. obilježen je Međunarodni dan studenata. Vrijeme studiranja otvara brojne mogućnosti i nova vrata prema mnogim, do sada nepoznatim pravcima.

Studenti i sami nerijetko priznaju kako im je vrijeme studiranja najljepši period u životu, a mnogi od njih za studiranje odabiru upravo Zagreb. Metropola odiše brojnim mogućnostima i to je najveća motivacija onima koji tamo studiraju, piše Zagreb.info.

Veliki grad donosi niz mogućnosti

Iako su sveučilišta rasprostranjena širom Hrvatske, najveći broj studenata boravi upravo Zagrebu.

 – Kada sam birala fakultet i mjesto studiranja, dvoumila sam se između Zagreba i Osijeka. Na kraju je presudio Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu. Isprva je bilo izazovno naviknuti se na život u velikome gradu, ali ubrzo sam stekla prijatelje i zaboravila koliko mi nedostaje Slavonija. Kad god trebam neku pomoć, mogu računati na kolege s fakulteta koji su mi vrlo brzo postali prijatelji, zadovoljno je otkrila studentica Ana.

Slično razmišlja i Đurđica, koja je svoj put pronašla na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

– Postoji velika razlika između načina života u Dalmaciji i u Zagrebu. U Dalmaciji je sve puno usporenije, a ritam života ovdje je brži. Nerijetko izgubim sat i pol vremena samo na putovanje tramvajem od stana do fakulteta i to me frustrira. Ipak, kada studiraš ono što voliš sretan si i ispunjen i nekako se nadaš da će se sve to jednog dana vratiti. I naravno, noćni život u ovako velikom gradu je puno raznolikiji, dodala je.

U Zagrebu studira velik broj studenata iz raznih dijelova Hrvatske, ali i drugih zemalja. Ako dolazite na studij u Zagreb, zasigurno niste jedini. Sigurno ćete pronaći kolege koji dolaze izvan Zagreba pa ćete zajedno upoznati grad, dok ima i onih „iz grada“ koji će vas informirati o svemu što vas zanima.

Uz studentske obaveze, studenti ipak ostave vremena i za uživanje. Brojni klubovi, s različitom muzikom, barovi s popularnim pub kvizovima, restorani i i kafići za ispijanje kafe samo su neke od mogućnosti za ugodan boravak u glavnom gradu.