Propalestinski studenti u SAD-u tužili univerzitet: “Ne možete nas selektivno kažnjavati”

Razlog tužbe je to što su im oduzeta prava na slobodu izražavanja.


univerzitet florida

Američka unija za građanske slobode (ACLU) i propalestinska grupa studenata podnijeli su tužbu protiv guvernera države Rona DeSantisa i Univerziteta Florida, a razlog je to što su im oduzeta prava na slobodu izražavanja.

Kako navodi “The Hill”, tužba je podnesena protiv odluke rektora univerziteta da “ukloni službeno članstvo grupe” u toj obrazovnoj ustanovi.

Inače, odluka se odnosi na grupu “Students for Justice in Palestine” (Studenti za pravdu u Palestini), javlja Anadolija, prenosi Oslobođenje.

ACLU je naveo da je sloboda izražavanja ustavno pravo studenata, ali da su uprava Univerziteta Florida i guverner DeSantis povrijedili to pravo.

– Lokalne studentske grupe ne mogu biti kažnjene zbog pripadnosti njihovim nacionalnim organizacijama, niti vlasti mogu selektivno kažnjavati i cenzurirati studentske grupe zbog govora koji im se ne sviđa ili s kojima se ne slažu, navodi se u zajedničkom saopštenju ACLU-a i studentske organizacije “Students for Justice in Palestine”.

– Hrabra odluka grupe studenata da se uprotstavi pokušaju vlasti da zabrani grupu šalje snažnu poruku. Cenzura u našim školama je potpuno neustavna, navodi se.