Studenti novinarstva iz Sarajeva, Zagreba i Beograda mogu volontirati na ‘balkanskom CNN-u’

Prva regionalna 24-satna news televizija N1, nastala u saradnji s globalnom TV mrežom CNN, pokreće internship program s ciljem da talentiranim studentima iz regije pruži mogućnost da savladaju izazove moderne multimedijalne produkcije.


N1 TV CNN Cover

Prva regionalna 24-satna news televizija N1, nastala u saradnji s globalnom TV mrežom CNN, pokreće internship program s ciljem da talentiranim studentima iz regije pruži mogućnost da savladaju izazove moderne multimedijalne produkcije.

Najbolji studenti fakulteta novinarstva iz Sarajeva, Beograda i Zagreba imat će priliku da nekoliko mjeseci provedu u centrima N1 u glavnim gradovima BiH, Srbije i Hrvatske te da radeći s vrhunskim profesionalcima steknu praktična znanja o televizijskom i online novinarstvu, prenosi portal DEPO.

Direktor programa N1 za BiH Amir Zukić sastao se s dekanom Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu Šaćirom Filandrom i prezentirao mu detalje internship programa ove televizije.

– Naša kuća je ekskluzivni partner CNN-a u regiji i kao društveno odgovorna kompanija želimo da doprinesemo podizanju standarda novinarstva kroz edukaciju mladih kadrova. U sva tri centra zaposlili smo dokazane televizijske profesionalce i sad smo u prilici da otvorimo naša vrata talentiranim studentima koji žele od njih da uče kako bi stekli praktična znanja, kazao je Zukić.

Dekan Filandra izrazio je zadovoljstvo ponudom N1 za saradnju s Fakultetom političkih nauka u Sarajevu.

Naglasio je velika i opravdana očekivanja od programa N1, ističući da će ova tv kuća imati visoke profesionalne standarde zbog čega raduje mogućnost saradnje N1 sa profesorima ovog fakulteta, a prije svega studentima završnih godina, kroz oblike praktične edukacije.

– Nadamo se da će naši studenti od visoko profesionalizirane medijske kuće, kakva je N1, dobiti priliku da se dodatno stručno obrazuju, s obzirom da taj segment u njihovom obrazovanju na samom fakultetu nije dovoljno izražen, istaknuo je Filandra.

U okviru saradnje između prve cjelodnevne regionalne news televizije i FPN-a, dogovorena je posjeta generalnog direktora N1, dugogodišnjeg urednika i reportera CNN-a Brenta Sadlera, koji će početkom nove školske godine održati predavanje studentima žurnalistike u Sarajevu.

Nakon višemjesečnih priprema i tehnološkog uvezivanja centara N1 u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu, emitiranje programa ove televizije počet će u septembru.

Glavni investitor N1 projekta je United Group, vodeća “pay TV” platforma u jugoistočnoj Evropi, koja obuhvata i Telemach BiH i Telemach Sloveniju, najveće kablovske operatore u BiH i Sloveniji, SBB, najvećeg kablovskog operatora u Srbiji, kao i Total TV, najveću satelitsku platformu u jugoistočnoj Evropi.

Vodeći svjetski investicioni fond KKR sa sjedištem u New Yorku preuzeo je United Grupu, što je ocijenjeno najvećom američkom investicijom u jugoistočnoj Evropi, saopćeno je iz televizije N1.

(Fena/DEPO.ba)