Studenti napravili aplikaciju za pripremu državne mature

Riječ je o platformi koju su osmislili mladi i koja maturantima nudi pripreme za maturu iz matematike i fizike.


studenti
Foto: Vecernji.hr

Nedavno je pokrenut portal Gradivo.hr, a riječ je o platformi koju su osmislili mladi i koja maturantima nudi pripreme za maturu iz matematike i fizike.

Snimljeno je više od 3000 videa s potpuno riješenim zadacima i objašnjenjima iz fizike i matematike koji su se u 12 dosadašnjih godina pojavljivali na ispitima državne mature.

U svakom videu četveročlani tim detaljno objašnjava postupak i budućim maturantima ukazuje na sve moguće “zamke” u zadacima.

– Riječ je o novom načinu pripreme za maturu. To je nešto što bismo mi voljeli da smo imali kad smo se pripremali. Jer često se tokom predavanja izgubi poenta učenja – rekao je Sandalj.

Najavili su da planiraju pokriti i ostale predmete uz matematiku i fiziku, a koje ima smisla objaviti na stranici.

– Recimo, biologiju nema smisla objavljivati jer je treba doslovno naučiti. Tu ne možemo ništa dodatno objasniti ili prenijeti svoje znanje kad je riječ o činjenicama, pojasnio je Požega.

Kako je nastala ideja za pokretanje stranice?

– Razgovarali smo o tome što je bilo dobro, a što loše kad smo išli na maturu. Razmišljali smo što bi moglo pomoći budućim maturantima i iz toga je nastao projekt. Dolazim iz Đakova iz kraja gdje nema ozbiljnih priprema za maturu pa se mora ići u veća mjesta. Cilj nam je da materijali koje objavljujemo budu dostupni i u takvim krajevima, kazao je Marić.

Sandalj je objasnio da za korisnike portala postoje tri paketa.

– Mali paket je za one učenike kojima treba malo za pripremu, veći paket obuhvaća sve godine, a u trećem postoji mogućnost da sami biraju što žele. Računamo na to da su mali i veliki paket sasvim dovoljni za pripremu mature. Pristup je u principu najsličniji onom za Netflix, u nekoliko klikova korisnicima je sve dostupno, kazao je.

Što su još kazali o portalu Gradivo.hr, maturi te upisima na fakultete, pogledajte u videu.

[UŽIVO] Kako se najbolje pripremiti za maturu iz matematike i fizike?

[UŽIVO] Kako se najbolje pripremiti za maturu iz matematike i fizike?

Objavljuje Večernji list u Srijeda, 23. veljače 2022.