Studenti Medicinskog fakulteta uz mentore sa Klinike za neurologiju UKC Tuzla obilježili Purple day

Klinika za neurologiju UKC Tuzla više od deceniju obilježava “Purple day” i ambasador je BiH u tom svjetskom projektu.


Purple day
Foto RTV 7

Na Trgu slobode u Tuzli u organizaciji Klinike za neurologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli obilježen je Međunarodni dan podrške oboljelima od epilepsije “Purple day”.

U obilježavanju su se uključili učenici osnovnih i srednjih škola iz Tuzle te studenti Medicinskog fakulteta i studentskih udruženja. piše RTV7.

Večeras će drvo na Trgu slobode biti osvjetljeno ljubičastim lampicama i to je aktivnost koju realizujemo s Gradom Tuzla. Do 1. aprila imat ćemo takav prizor na Trgu slobode. Cilj obilježavanja ‘Ljubičastog dana’ je podrška oboljelim od epilepsije i razbijanje stigme o toj bolesti, kaže prim.dr Larisa Kovačević, šefica odjeljenja opšte neurologije u Klinici za neurologiju UKC-a Tuzla.

U UKC-u Tuzla su počeli prije pandemije koronavirusa izradu registra oboljelih osoba od epilepsije. Do narednog “Purple daya” očekuju da će taj posao biti gotov. Ipak, prema dostupnim parametrima raste broj oboljelih od epilepsije u Tuzlanskom kantonu.

Svake godine imamo sve veći broj pacijenata, a veoma malo pacijenata skidamo s terapije. Skidanje pacijenata s terapije moguće je kod onih epilepsija koje nisu simptomatske, pojašnjava prim.dr Larisa Kovačević.

Doktorica Lejla Avdić kaže kako se pored farmakoterapije podrazumijeva i psihoterapija jer su oboljeli od epilepsije uglavom mlađe životne dobi.

Riječ je o osobama u pubertetu i s njima treba pažljivo razgovarati i podržati ih jer teško prihvataju stigmu u svom okruženju, kaže dr. Lejla Avdić.