Studenti Medicinskog fakulteta nezadovoljni jer moraju da polažu praktične ispite: Ovo je diskriminacija

Studenti medicine o načinu polaganja ispita obaviješteni 10 dana prije početka ispitnog roka, a zakonski bi o tome morali biti obaviješteni na početku školske godine.


high angle view of multicultural medical students standing near medical university

Studenti Medicinskog fakulteta u Beogradu nezadovoljni su odlukom prodekana za nastavu da polažu praktične ispite i smatraju da je ovo diskriminacija u odnosu na kolege koje ih prošle školske godine nisu polagale.

Uprkos protestima organizovanim 21. maja, prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Tanja Jovanović, ostala je pri odluci da studenti polažu praktične ispite.

Nastava u vrijeme pandemije na Medicinskom fakultetu odvijala se online u prethodnoj, ali i u ovoj školskoj godini, a uslovi za polaganje ispita u 2019/20. su podrazumijevali da se polaže samo teorijsko znanje na usmenom ispitu, piše Direktno.rs.

Prodekanica je, međutim, donijela odluku koja “direktno diskirminiše studente koji ispite polažu u školskoj 2020/21. u odnosu na kolege koji su iste ispite pod istim okolnostima prethodne godine polagali bez praktičnog dijela ispita”.

Reakcija dekana akademika Nebojše Lalića je, kako navode studenti, izostala.

Ono što je takođe sporno jeste da su studenti o konačnim uslovima pod kojim će polagati ispite obaviješteni deset dana prije početka ispitnog roka – iako bi zakonski o tome morali biti obaviješteni na početku školske godine.

Studenti, kako kažu, ne zahtijevaju posebne niti olakšane uslove studiranja, već samo jednak tretman u skladu sa datim uslovima i zakonom.

Profesori stali uz studente

– Nastavnici potvrđuju iznesene stavove o diskriminatornoj politici prodekanke prof. dr Tanje Jovanović. Profesori smatraju da je neophodno obezbijediti iste uslove ocjenjivanja znanja studenata u ovoj školskoj godini jednake onima u prethodnoj. Podržavaju nas profesori sa sljedećih katedri: Hirurgija, Humana genetika, Anatomija, Mikrobiologija, Fiziologija, Ginekologija, Interna medicina, kao i Farmakologija sa toksikologijom, ističu studenti.