Studenti medicine iz Beograda održali protest zbog praktičnog ispita: Obratila im se načelnica Onkološke klinike

"Ako ste vi popunjavali online testove vi znate ta pitanja, ne vidim u čemu je problem," kazala je dr Danica Grujičić studentima.


protesti

Pedesetak studenata Medicinskog fakulteta okupilo se pred zgradom dekanata kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom odluke uprave da im se u ispit uvrsti i praktični dio, iako zbog epidemije koronavirusa, tokom cijele godine, nisu imali vježbe.

Među okupljenima je i načelnica Onkološke klinike dr Danica Grujičić, koja je pokušala da objasni studentima zašto je fakultet donio takvu odluku.

Pogledajte u videozapisu kako je to izgledalo.

Podsjećamo, nastava u vrijeme pandemije na Medicinskom fakultetu u Beogradu odvijala se online u prethodnoj, ali i u ovoj školskoj godini, a uslovi za polaganje ispita u 2019/20. su podrazumijevali da se polaže samo teorijsko znanje na usmenom ispitu, piše Direktno.rs.

Prodekanica je, međutim, donijela odluku koja “direktno diskirminiše studente koji ispite polažu u školskoj 2020/21. u odnosu na kolege koji su iste ispite pod istim okolnostima prethodne godine polagali bez praktičnog dijela ispita”.

Reakcija dekana akademika Nebojše Lalića je, kako navode studenti, izostala.

Ono što je takođe sporno jeste da su studenti o konačnim uslovima pod kojim će polagati ispite obaviješteni deset dana prije početka ispitnog roka – iako bi zakonski o tome morali biti obaviješteni na početku školske godine.

Studenti, kako kažu, ne zahtijevaju posebne niti olakšane uslove studiranja, već samo jednak tretman u skladu sa datim uslovima i zakonom.