Studenti medicine otkrili najgore prohtjeve: Daj mi neki lijek da ne moram doktoru

Kad studiraš medicinu, već od prve godine porodica i prijatelji imaju razna pitanja i prohtjeve...


Moramo biti iskreni pa reći da smo barem jednom guglali simptome neke bolesti da bismo saznali ‘šta nam je’ jer se polako pretvaramo u hipohondre i paranoike. No, ako imamo prijatelja koji studira medicinu onda ne moramo guglati. Dovoljno je poslati poruku ili nazvati…

Advertisements

Tu je za sva naša pitanja, taj jedan prijatelj student medicine i vjerovatno smo mu već dosadni, ali smo bliski pa to ne želi priznati. Nažalost, studenti medicine često se susreću s nebuloznim pitanjima i zahtjevima rodbine i prijatelja koji misle da će im oni baš poput doktora Housea dati dijagnozu u trenu oka.

Sudeći po istraživanju iz 2013. godine, 35 posto ljudi pribjegava online dijagnostici te se za savjet obraća Googleu. Kada nam ne može pomoći niti liječnik Google za svoju malu prehladu teroriziramo svog prijatelja koji će uskoro nositi bijeli mantil.

Studenti medicine iz Beograda otkrili su za Vice.com  s kakvim se ludim pitanjima susreću, a neka od njih će vas totalno nasmijati pa možda i motivirati da više ne gnjavite frenda medicinarima svojim ‘fiks idejama’:

Advertisements

 – Bar jednom sedmično me nazove neko iz porodice ili šire rodbine da pita za savjet, ili preporuku. Navikla sam na to. Obično postavljaju pitanja oko lijekova, što da piju ako im je to i to, ili koji su simptomi visokog pritiska. Jedno od najnebuloznijih i najglupljih pitanja koje mi postavljaju i rodbina, a i prijatelji jest može li se zatrudnjeti tokom menstruacije. Padne mi mrak na oči kada čujem to pitanje. Uglavnom mi ide na živce odgovarati na raznorazne gluposti, ali opet ih s druge strane razumijem pa se potrudim smireno odgovoriti, kaže Ana Obradović, 26, sedma godina studiranja.

 – Ako se iole socijaliziram, pitanja dobivam svakodnevno. Nekad i više puta dnevno od različitih osoba. Najčešća su pitanja koja ne traže samo odgovor već razgovor i pažnju. Dovoljno je da nekom protumačiš krvnu sliku ili pogledaš izvještaj i on će se već osjećati bolje. Do sada nisam došla u situaciju da moram da intervenisati, već su to sve bile bezazlene konzultacije. Ne mogu reći da sam imala nebulozna pitanja, ali nelogična pitanja i pitanja čiji se odgovori već znaju napamet su stalna pojava, kao na primjer može li se alkohol piti u isto vrijeme s antibioticima. Vjerovatno traže da im neko kaže da mogu, iako ne mogu. Zatim, djevojke i žene stalno pitaju pitanja u vezi s menstrualnim ciklusom, svaka ima svoju verziju PMS-a i trudnoće. Nije mi problem odgovoriti, drago mi je da mogu pomoći. Bez veze je kad me na primjer neko isprepada na ulici i očekuje od tebe rendgenski snimak, a ne savjet, Ana Vujetić, 26, sedma godina studiranja.

 – Ne zovu me često, zovu me isključivo kad misle da umiru jer sami sebi postave dijagnozu uz pomoć Googlea pa ih uhvati panika. Uglavnom se bavim razuvjeravanjem, naravno dogodi se da izmjerim babi tlak ili pročitam rezultate krvne slike. Pitanja koja mi najviše postavljaju : ‘Je l’ ‘ misliš da je ozbiljno i da moram kod doktora?’, ‘Je l’ ‘ postoji neki lijek koji mogu uzeti da ne moram ići kod doktora?’, ‘Koliko su cigarete štetne?’ i nažalost ‘Koliko je tumor agresivan?’, ‘Je li kanabis ljekovit?’. Ta pitanja dolaze iz nepovjerenja u liječnike, dijagnostiku i nedostatka strpljenja i vremena za odlazak kod doktora osobito kod mladih osoba. Dok je kod starih obrnuta situacija oni skupljaju sve papire i traže da im objasniš, Aleksandra Mihajlović, 26, osma godina studiranja.

 – Kada sam upisao ovaj faks, motivacija mi je bila pomagati ljudima koje poznajem. A sada bih volio isključivo nepoznatim ljudima, jer rodbina i prijatelji često ne znaju kada je dosta. Imam prijateljice koje me zivkaju svakog mjeseca kako bi provjerile jesu li trudne, kao i rođake koji jednom mjesečno umiru. Nekim ljudima treba istetovirati što se pije u slučaju obične prehlade. Tek sam godinu dana na faksu i za to vrijeme sam od jedne iste osobe, moje tetke, dvadeset puta čuo isto pitanje. Imam prijateljicu koja mi non stop ispituje oko nekih preparata za mršavljenje, kao i prijatelja koji je umislio da sam mu psihijatar. Pobjedničko pitanje definitivno je postavila moja prijateljica Ivona koja me je pitala može li se udebljati od analgina jer ga prečesto koristi, Jovan Gajić, 20, prva godina studiranja.