Studenti iz Sarajeva posjetili Banjaluku: Ruše nevidljive granice između entiteta

Studentice i studenti iz Sarajeva nedavno su boravili u Banjaluci povodom gostujućih predavanja održanih u sklopu Erasmus + projekta.


XI1ZtDC5FDGM6rcT44e1ydwfOiKXgzzSOEtubVpf
Foto: Buka.com

Studentice i studenti iz Sarajeva nedavno su boravili u Banjaluci povodom gostujućih predavanja održanih u sklopu Erasmus + projekta koji Studijski program za italijanski jezik i književnost uspješno njeguje već punih pet godina.

Takođe, imali su priliku da slušaju predavanja i seminare četiri profesorice sa Univerziteta Pariz-Nanter, koje su podijelile svoja znanja i najavile pokretanje nekoliko projekata: trogodišnji Erasmus+ sa Parizom- Nanter i Key Action 2, capacity building sa Univerzitetom u Nantu.

– Ponosni smo što smo jedan od najaktivnijih studijskih programa u smislu međunarodne saradnje i rada na vidljivosti našeg Univerziteta u Italiji, kao i u Francuskoj. Dodatni povod za dolazak studentica i studenata Romanistike iz Sarajeva je i želja da ovi mladi ljudi ostvare kontakte sa našim studentima, uporede iskustva i obogate iskustvo osnovnih studija dodatnim stručnim predavanjima iz oblasti jezika, književnosti i kulturoloških studija, rekla je za BUKU docent dr Sanja Kobilj Ćuić sa Odsjeka za Italijanski jezik i književnost Filoloskog fakulteta u Banjaluci.

Ona ističe da su zadovoljni interesaovanjem mladih za učenje italijanskog jezika, a od ove godine kreće sa radom i Studijski program za romanistiku, koji po svojoj strukturi, programima razmjene studenata i osoblja ima sve karakteristike modernog i dinamičnog studijskog programa koji budućim diplomiranim studentima nudi bezbroj mogućnosti na tržištu rada.

Kada je riječ o saradnji i razmjeni studenata na nivou cijele BiH Sanja smatra da je ovaj vid saradnje među studentima važan, prije svega radi rušenja nevidljivih granica između dva entiteta.

– U intervjuima su studenti iz Sarajeva, koji su mahom u Banjaluci po prvi put, naglasili koliko im se sviđa naš grad, kako nudi jako zanimljive sadržaje, a pohvalili su i Univerzitetski kampus, uređenost i ogranizaciju na Filološkom fakultetu. Odslušana predavanja i nova poznanstva su ih obogatila i svi su potvrdili da uskoro ponovo dolaze u posjetu Banjaluci, ističe Sanja.

Na pitanje kako privući veći broj mladih da uče italijanski jezik, Sanja pojašnjava da im se kroz ovaj studijski program nudi mogućnost Erasmus + razmjene, što im omogućava stipendirani boravak na nekim od najpoznatijih fakulteta u Italiji i Francuskoj.

– Takođe, prisustvo maternjih govornika je ključni element koji doprinosi kvalitetu nastave i pripremi studenata za izazove koji ih čekaju nakon fakulteta, bilo da je u pitanju pronalaženje posla, bilo da je u pitanju nastavak profilisanja u naučnom smislu, ističe sagovornica.

U okviru aktivnosti koje su održane na Filološkom fakultetu, održana su i predavanja profesora iz Erasmus projekta. Sanja kaže da je važno da se i profesori razmjenjuju između fakulteta.

– To je imperativ za akademsko osoblje, koje, kao što znate, ima zadatak cjeloživotnog učenja i usavršavanja. Razmjena znanja, upoznavanje sa novim metodologijama rada, umrežavanje, ali i promocija našeg Univerziteta samo su neke od aktivnosti kojima se uspješno bave kolegice i kolege sa Studijskog programa za italijanski jezik i književnost. U okviru bogatog programa predavanja, organizovali smo i naučni skup na kojem učestvuje akademsko osoblje iz Torina, zajedno sa kolegicama i kolegama sa našeg studijskog programa. Ovu tradiciju vrijednog rada namjeravamo samo proširiti i ojačati u saradnji sa kolegama sa Studijskog jezika za francuski jezik i književnost, ističe.

Sanja na kraju razgovora kaže da su studenti veoma zainteresovani za Erasmus programe.